Skip to main content

Δεν αλλάζει στάση το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν θα διαφοροποιήσει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση από τη Eurostat για υψηλότερο έλλειμμα της χώρας για το 2009, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του οργανισμού, Ντομινίκ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα διαφοροποιήσει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση από τη Eurostat για υψηλότερο έλλειμμα της χώρας για το 2009 (13,6% έναντι 12,7%), όπως ξεκαθάρισε  ο επικεφαλής του οργανισμού, Ντομινίκ Στος-Καν.

Όπως τόνισε ο κ. Στρος-Καν, το ΔΝΤ «μόλις άρχισε να εμπλέκεται στη διαδικασία και θα αναμένει πρώτα τα συμπεράσματα του κλιμακίου που βρίσκεται στην Αθήνα». Παράλληλα, αναγνώρισε πως οι προσπάθειες που απαιτούνται από τους Έλληνες είναι επίπονες, αλλά ανέφερε πως είναι προς το συμφέρον τους να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει τρόπος να λυθούν με εύκολο τρόπο».

«Είναι σαφές πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή, τόσο από άποψης μακροοικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, για την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και μια πολύ σοβαρή κατάσταση για τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε.


Σχετικά με την ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος από τη Eurostat, σημείωσε ότι πλέον «έχουμε μια σταθερή βάση» για εργασία, συμπληρώνοντας ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ δεν αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά στη συνεργασία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν και είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε χώρα της ευρωζώνης, έχουμε συνεργασθεί με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία», ενώ ξεκαθάρισε ότι «φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες του ΔΝΤ και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας».

Χαρακτήρισε, δε, την εμπλοκή της ΕΕ «πολύ υποβοηθητική» και σημείωσε ότι «εμείς τώρα αρχίζουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μέλος του Ταμείου. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Στρος-Καν κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή «δεν υφίσταται ανάγκη να επικεντρωθούμε σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας».

ZENITH