Skip to main content

Δεν άντεξαν ευρωπαϊκά και Γουόλ στις πιέσεις

Η επιτυχημένη δημοπρασία ισπανικών ομολόγων μπορεί να ευνόησε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ξεπέρασε το 1,28 δολάρια, ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να βοηθήσει τους ευρωπαϊκούς δείκτες να διατηρήσο
Η επιτυχημένη δημοπρασία ισπανικών ομολόγων μπορεί να ευνόησε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ξεπέρασε το 1,28 δολάρια ανά ευρώ για πρώτη φορά απ’ το Μάιο, ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να βοηθήσει τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να διατηρήσουν τα πρωινά τους κέρδη.

Για την ακρίβεια οι δείκτες ξεκίνησαν σε θετικό έδαφος μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της JP Morgan Chase, η οποία άνοιξε σήμερα τον χορό των ισολογισμών για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Παρ’ όλα αυτά και ενώ η επιτυχημένη δημοπρασία νέων ισπανικών κρατικών ομολόγων άμβλυνε τις ανησυχίες ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα τους, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος.

Αναλυτικότερα, ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,80%, ενώ ανάλογη ήταν και η πορεία του GDAX στη Φρανκφούρτη - 0,97% και του CAC στο Παρίσι -1,41%. Παράλληλα τα χειρότερα των προβλέψεων στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις περιοχές της Ν.Υόρκης και της Φιλαδέλφεια καθώς και για τις τιμές παραγωγού ώθησαν πτωτικά το δολάριο, αλλά και τους δείκτες στη Γουόλ Στριτ.

Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,90% μετά από εφτά διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,86%. Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας με τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να υποχωρούν κοντά σε χαμηλά δύο ετών δεν βελτίωσε το κλίμα. Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% τον Ιούνιο έπειτα από αύξηση 1,3% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα. Τα ανάμεικτα αυτά οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης.

ZENITH