Skip to main content

Δεν αποκλείει μηχανισμό «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ο Ρεν

Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης για τις χώρες της Ευρωζώνης, τώρα ενδέχεται να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός, ο οποίος θα επιτρέπει στα κράτη–μέλη να προχωρήσουν σε «ελεγχόμενη χρε
Νέα σενάρια φέρνει στην επιφάνεια ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, τα οποία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν.

Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης από την Ευρωζώνη, τώρα ενδέχεται να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός, ο οποίος θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού στο μέλλον, ο Ρεν απάντησε: «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πως αυτό είναι αναγκαίο και απαιτεί γι’ αυτόν το λόγο τη διαδικασία μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Παρόλ’ αυτά, για να γίνει αυτό η ΕΕ θα πρέπει να τροποποιήσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το οποίο ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο».

Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα μιας «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», τονίζοντας ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε να εφαρμόσει αυστηρότερες κυρώσεις σε όσες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες περί ελλείμματος και προωθούσε αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον αυτής της πρότασης κατ’ αρχήν. Ωστόσο, η πρωτοβουλία για αυτό δεν μπορεί να προέλθει από εμένα», σχολίασε ο Όλι Ρεν.

ZENITH