Skip to main content

Δεν αποκλείει την υποβάθμιση της Ελλάδας σε junk η Moody΄s

Ο οίκος αξιολογήσεων Moody΄s ανακοίνωσε ότι εξετάζει πάλι το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής δυνατότητας της Ελλάδας σε junk, κάτω από την κλίμακα Baa, αναγνωρίζοντας όμως ότι το σχέδιο στήρι
Ο οίκος αξιολογήσεων Moody΄s ανακοίνωσε ότι εξετάζει πάλι το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής δυνατότητας της Ελλάδας σε junk, κάτω από την κλίμακα Baa, αναγνωρίζοντας όμως ότι το σχέδιο στήριξης της ΕΕ είναι «ένα βήμα μπροστά».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για την Ελλάδα τις προσεχείς τέσσερις εβδομάδες, ενώ αναμένεται στο διάστημα αυτό να ανακοινωθεί και η εκτίμηση για την Πορτογαλία. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι απαιτούμενες αλλαγές είναι πάρα πολύ επώδυνες και ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές είναι δυσμενείς.

Για την Πορτογαλία ο οίκος Moody΄s, εκτιμά ως «πιθανή» μία υποβάθμιση από την κατηγορία Aa3 στην κατηγορία Aa2. Κατά τον οίκο Moody΄s δεν προβλέπεται στο προσεχές μέλλον αλλαγή της αξιολόγησης για την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

ZENITH