Skip to main content

Δεν βλέπει Graccident ο Μερς

Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το «ατύχημα» στην Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να επιμείνουμε στους ευρωπαϊκούς κανόνες, τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Υβ Μερς.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το "ατύχημα" στην Ελλάδα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας, και αυτό είναι, νομίζω, η προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Υβ Μερς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη στην γερμανική Börsen-Zeitung, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «έχουμε τους κανόνες μας στην Ευρώπη, και όλοι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτούς». Ακόμη, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έκανε λόγο για επιδείνωση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας που αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη καθίσταται η κρίση όταν στην ηγεσία βρίσκονται κυβερνήσεις που είτε δεν έχουν καμία εμπειρία είτε δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το πόσο επώδυνο είναι για την ΕΚΤ να χορηγεί  μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις τράπεζες της Ελλάδας ρευστότητα άνω των 70 δισ. ευρώ ο Μερς ανέφερε πως στην περίπτωση του ELA εφαρμόζονται αυστηρά οι κανόνες.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτό το βήμα να μην οδηγήσει σε κρυμμένη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται αν μια χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια της Αθήνας να αυξήσει τα όρια για την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων του Δημοσίου, ανέφερε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια οριστική άποψη επί του θέματος».

Εντούτοις, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όσο περισσότερο μια χώρα - και ένα τραπεζικό σύστημα - χάνει την πρόσβαση στην αγορά και φαίνεται λιγότερο πιθανό να την ανακτήσει σύντομα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της έμμεσης νομισματικής χρηματοδότησης, και τόσο αυστηρότερη πρέπει να είναι η ΕΚΤ.

«Παρατηρούμε από πολύ κοντά την τρέχουσα κατάσταση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστρατήγηση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης. Ο εποπτικός μας βραχίονας (SSM) διαδραματίζει επίσης ένα ρόλο εδώ», ανάφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το εάν η ΕΚΤ ήταν λιγότερο αυστηρή με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση το 2012 ο Μερς είπε:«Όχι, οι κανόνες είναι οι ίδιοι. Εκείνη την εποχή υπήρχε ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση συνασπισμού και η προοπτική μιας επιτυχημένης αναθεώρησης του προγράμματος και εφαρμογής του. Επί του παρόντος, είμαστε μακριά από συμφωνία. Οι υποσχέσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Αυτό ισχύει ειδικά όταν αυτές υπονομεύονται δημοσίως».

Σε ό,τι αφορα την ελληνική κυβέρνηση και την επιδείνωση της εύθραυστης ανάκαμψης στην Ελλάδα ο Μερς σημείωσε: «Τα στοιχεία έχουν σαφώς επιδεινωθεί. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Δείχνει επίσης πόσο επικίνδυνη είναι η κρίση όταν οδηγεί στην ηγεσία κόμματα των άκρων, που δεν έχουν καμία εμπειρία διακυβέρνησης ή για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη. Αυτό, στη συνέχεια, απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής».

Ερωτηθείς για το εάν θα ήταν λογικό η Ελλάδα να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει τις τεράστιες εκροές ο Μερς είπε πως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι «ξένοι» σε μια νομισματική ένωση και θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ξεκαθάρισε, δε, πως η ΕΚΤ εποπτεύει την όλη κατάσταση.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει για το πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, εσκεμμένα ή από ατύχημα ο Μερς απάντησε με διπλωματικό τρόπο. «Εάν έχεις την ευκαιρία να διαμορφώσεις τα πράγματα, δεν μπορείς να υποθέτεις ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ατύχημα. Αντ 'αυτού, θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ατύχημα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας, και αυτό είναι, νομίζω, η προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη. Αλλά ένα μπορεί κανείς να πει με σαφήνεια: έχουμε τους κανόνες μας στην Ευρώπη, και όλοι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτούς».

ZENITH