Skip to main content

Δεν είναι μονόδρομος η παράταση, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές ή να αντικατασταθεί από ένα νέο, υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι επαφές και διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιτρέψει τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα στο τέλος Φεβρουαρίου και να μην το επεκτείνει, αλλά να το αντικαταστήσει με ένα νέο, το οποίο θα συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος. Μπορούν να γίνουν αλλαγές, ή μπορεί να λήξει και να το αντικαταστήσουμε με ένα νέο. Δεν είναι κρίσιμη η επέκταση», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως μια αντικατάσταση του θα βόλευε την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα τη βοηθούσε να επικοινωνήσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, αλλαγές στο πρόγραμμα συντελούνταν και κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχει σήμερα σαφής εικόνα στο δημοσιονομικό πεδίο τους τελευταίους δύο μήνες.

Ερωτηθείς για το θέμα της τρόικας, που η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως «έχει τελειώσει», ο αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για το πώς θα λέγεται ο φορέας που θα ελέγχει την εκπλήρωση του νέου προγράμματος, καθώς, όπως είπε, στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης η λέξη τρόικα δεν υπάρχει.

ZENITH