Skip to main content

Δεν γίνονται δεκτές οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό

Παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώνονται, οι προμηθευτές ζητάνε cash ενώ ακόμη και από την Αφρική ζητάνε εγγυητικές καλής εκτέλεσης, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Θανάσης Σαββάκης.

της Άννης Καρολίδου

Δεν υπάρχει χρόνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το πρόβλημα της ρευστότητας πρέπει να λυθεί σήμερα, γιατί η πραγματική οικονομία ταχύτατα γλυστράει στις σκοτεινές ημέρες του country risk. Tις τελευταίες τρεις ημέρες, οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δε γίνονται δεκτές στο εξωτερικό, παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώνονται, οι προμηθευτές ζητάνε cash ενώ ακόμη και από την Αφρική ζητάνε εγγυητικές καλής εκτέλεσης.

Τα παραπάνω τόνισε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Θ. Σαββάκης, ο οποίος είπε ότι στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων έχει χειροτερέψει σημαντικά το δύσκολο κλίμα που άρχισε να δημιουργείται για τις επιχειρήσεις το Δεκέμβριο.

«Οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας δε μπορούν να περιμένουν άλλο τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, ούτε τις χρηματοδοτικές γέφυρες, για να καταστρώσουμε τις μακροχρόνιες στρατηγικές μας. Πρέπει να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ρευστότητας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσες επιβίωσαν τη τελευταία διετία, κατάφεραν να προσαρμοστούν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, εξάντλησαν το "λίπος" που είχαν, μείωσαν τα κόστη, τώρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, αν δεν υπάρχουν πιστώσεις από τις Τράπεζες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

ZENITH