Skip to main content

«Δεν ήμουν αρεστός στην πολιτική ηγεσία», είπε ο Μανασής στην Εξεταστική για τη Siemens

Τη διετή θητεία του στον ΟΤΕ ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού υπερασπίστηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο Siemens ο Νικόλαος Μανασής.
Τη διετή θητεία του στον ΟΤΕ ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού υπερασπίστηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο Siemens ο Νικόλαος Μανασής.

Ο πρώην αξιωματούχος του ΟΤΕ τόνισε ότι ο ίδιος ανέλαβε τον Ιούνιο του 2000, και ενώ υλοποιείτο ήδη η επίμαχη σύμβαση 8002, την οποία υπέγραψε ο Δημήτρης Παπούλιας το 1997.

Κατά τον κ. Παπούλια, που εξετάσθηκε χθες, η σύμβαση ήταν σαφώς λεόντεια υπέρ των συμφερόντων του Οργανισμού. Κατά τον σημερινό μάρτυρα «ήταν μία σύμβαση δούναι και λαβείν», ενώ συνέδεσε τη δική του αποπομπή με το ότι έκανε περικοπές στο 50% προγραμμάτων και προμηθειών ενεργώντας προς όφελος του Οργανισμού.

Κατά τον μάρτυρα δεν υπήρχαν πολλές δυνατότητες ενεργοποίησης των τριών ρητρών διασφάλισης των συμφερόντων του Οργανισμού σύμφωνα με την σύμβαση 8002. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα στην περίπτωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών.

Σημείωσε μάλιστα ότι ενόψει νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 250 δισ. δρχ για το 2002 στα τέλη του 2001 ο ίδιος περιέκοψε το πρόγραμμα στο ήμισυ διαπιστώνοντας ανεκτέλεστα έργα και αχρησιμοποίητα υλικά στις αποθήκες του οργανισμού.

Συνέχισε ότι η περικοπή αυτή σηματοδότησε την αντίστροφη πορεία για τον ίδιο, αφού σε έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού στις 12 Μαρτίου 2002 αν και αξιολογούμενος ήρθε πρώτος, προκρίθηκε για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο εκλεκτός του τότε υπουργού Χρήστου Βερελή, Λευτέρης Αντωνακόπουλος.

Ο κ. Μανασής υπονόησε τριβές στις σχέσεις του με τον κ. Βερελή, ενώ ο πρώην υπουργός σε συζήτηση το 2006 για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας «Γερμανός» από τον ΟΤΕ, είχε πει ότι προσπαθούσε να τον πείσει για την εξαγορά ο κ. Μανασής, αλλά ο ίδιος έκρινε την πρότασή ως ασύμφορη.

«Δεν υπάρχει καμία υπηρεσιακή μου πρόταση γραπτή ή προφορική», απάντησε ο κ. Μανασής και συνέχισε: «Δεν ήμουν αρεστός στην πολιτική ηγεσία, ενώ παραδέχθηκε ότι ζήτησε και μίλησε τότε με συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για να πληροφορηθεί αν υπήρχε βούληση να παραμείνει στο τιμόνι του ΟΤΕ, αλλά δεν του δόθηκε απάντηση, αλλά αποπέμφθηκε στις 13 Μαρτίου 2002.

Εν τω μεταξύ ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος υπενθύμισε με ερώτησή του που κατέθεσε τον Ιούνιο 1998 τη διχογνωμία που κατεγράφη στις απαντήσεις δύο υπουργών για τη δικαστική έρευνα για τις μίζες που διεξήγετο τότε.

Ο μεν υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος σημείωνε στις 30/6/1998 ότι ήταν σε εξέλιξη η κυρία ανάκριση για υπόθεση δωροδοκίας και δωροληψίας. Από την άλλη, μία εβδομάδα αργότερα (7/7/1998) ο τότε υπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης σημείωνε ότι «κατά τις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκαν επωφελείς όροι για τον ΟΤΕ», προκαταλαμβάνοντας, όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, τη Δικαιοσύνη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να κληθεί να καταθέσει στην επιτροπή ο κουμπάρος του Αναστάσιου Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης, σε λογαριασμό του οποίου στην Ελβετία το στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου κατέθεσε το 1998 200.000 γερμανικά μάρκα. Στο λογαριασμό αυτό με τον κωδικό «Ρόκο» είχαν πρόσβαση συγγενικά πρόσωπα του κ. Μαντέλη.

ZENITH