Skip to main content

Δεν προσφεύγει ο Μπουτάρης κατά της παραχώρησης στο Ποσειδώνιο

Την παρουσίαση σύντομα του στρατηγικού σχεδιασμού για το σύνολο του παραλιακού μετώπου όλης της πόλης, ανακοίνωσε ο Γιάννης Μπουτάρης. Δεν ήμουν ποτέ αντίθετος με την παραχώρηση σε Ναυτικούς Ομίλους.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να μη προσφύγει κατά της υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Ναυτικό Όμιλο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΝΟΑΘ), ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο δήμος δεν προσέφυγε έως τις 28 Φεβρουαρίου, που ήταν η προθεσμία, κατά της απόφαση της τέως υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

«Διαχρονικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει τη βούλησή του να δημιουργηθεί δίκτυο μαρινών, μεταξύ των οποίων και στο Ποσειδώνιο» ανέφερε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως «δεν έχει εκδηλώσει ποτέ αντίθεση στην παραχώρηση της χρήσης χώρων επί του παραλιακού μετώπου σε Ναυτικούς Ομίλους».  Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει μελέτη δικτύου μαρινών, την οποία έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Τουρισμού. Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, προβλέπει 4 πιθανές περιοχές για τη δημιουργία του δικτύου μαρινών: Ποσειδώνιο, 1ος Προβλήτας ΟΛΘ, Κήποι Νέας Παραλίας και θέση Ομίλων Φίλων Θαλάσσης και Ιστιοπλοϊκού – Σαλαμίνα). Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την μελέτη αξιοποίησε και ο ΝΟΑΘ για την χωροθέτηση του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στο Ποσειδώνιο.

Ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση, εξήγησε ότι, εκτός του ΝΟΑΘ δεν εκδήλωσε κανείς άλλος ενδιαφέρον για Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών.  «Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιοκτήτης του χώρου αυτού» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας οτι ο δήμος δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε την τεχνογνωσία να χειριστεί ένα τέτοιο εγχείρημα. «Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουτάρης δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή «θα διαδραματίσει τον ρόλο του ως φορέα διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών». Όπως εξήγησε, ο δήμος διερευνά ήδη τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρήση από όλους τους πολίτες και το εν λόγω Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών δεν θα αποτελεί έναν περίκλειστο χώρο. «Επ’ αυτού, ο ΔΘ θα θέσει όρους και προϋποθέσεις» τόνισε, σημειώνοντας πως ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με τους Ναυταθλητικούς Ομίλους, προκειμένου «αυτούς τους χώρους να τους χρησιμοποιούν όλοι οι πολίτες και να μην είναι με κάγκελα».  

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, «ο δήμος έχει στρατηγικό σχεδιασμό για το σύνολο του παραλιακού μετώπου όλης της πόλης». Ανακοίνωσε ότι το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί άμεσα. «Στη βάση αυτού είμαστε έτοιμοι να θέσουμε επισήμως τις διεκδικήσεις μας για την παραλιακή ζώνη που δεν ανήκουν στον δήμο. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε την στροφή της πόλης προς τη θάλασσα» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Προσφυγή κατά της απόφασης προανήγγειλε η Ιωαννίδου

Την απόφαση της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας γνωστοποίησε η επικεφαλής Ελεάννα Ιωαννίδου. «Εμείς αποφασίσαμε να προσφύγουμε αφού δεν το έκανε ο δήμος. Είναι παρωχημένο αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Θυσιάζουμε άλλα 8 στρέμματα χερσαίου εδάφους» τόνισε.

Τι λένε οι Ναυταθλητικοί  Όμιλοι για την παραχώρηση

Την ανακούφισή τους για την υπουργική απόφαση, καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη του ναυταθλητικού τους έργου, εξέφρασαν οι Ναυταθλητικοί Όμιλοι, σε επιστολή τους προς τους επικεφαλής των παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης. Κάνουν λόγο για επιτυχία για την πόλη και για τον ναυταθλητισμό. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης από την επιπλέον ανάπτυξη των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων στο αποκομμένο εν γένει παραλιακό μέτωπο στην θάλασσα» σημειώνεται στο κείμενό τους. Οι Όμιλοι υπογραμμίζουν ότι είναι ανοιχτοί σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και πως οι κτηριακές παρεμβάσεις θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και στο σχεδιασμό της παραλίας.

Η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, εγκρίνεται η χωροθέτηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, στο Ποσειδώνιο και «η παραχώρηση στο Ναυταθλητικό Όμιλο Ανοικτής Θάλασσας έναντι ανταλλάγματος της χρήσης και εκμετάλλευσης της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης του χωροθετούμενου με την απόφαση αυτή καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη θέση Ποσειδώνιο του δήμου Θεσσαλονίκης».

Η παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Ποσειδώνιο έχει διάρκεια 33 ετών. Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΝΟΑΘ πρέπει να υπογραφεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την δημοσίευση της απόφασης. Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό επάγεται αναπομπή του θέματος στην Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, με το ερώτημα της άρσης της εγκεκριμένης χωροθέτησης.

ZENITH