Skip to main content

«Δεν θα φέρουν οπλισμό οι αστυνομικοί σε διαδηλώσεις και γήπεδα»

Στην εφαρμογή του νόμου του 1996 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, που προβλέπει ότι δεν θα φέρουν οπλισμό οι αστυνομικοί σε διαδηλώσεις και στα γήπεδα, σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Στην εφαρμογή του νόμου του 1996 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, που προβλέπει ότι δεν θα φέρουν οπλισμό οι αστυνομικοί σε διαδηλώσεις και στα γήπεδα. Αυτό ξεκαθάρισε κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο πρώην υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον απερχόμενο υπουργό Βασίλη Κικίλια ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δε μίλησε για αφοπλισμό. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βούτσης, στο θέμα της αντιμετώπισης διαδηλωτών από την αστυνομία, λέγοντας ότι υπήρξε χρησιμοποίηση του Σώματος και της θέσης του με τον λαϊκό παράγοντα σε διαδηλώσεις και ότι υπήρξαν προβλήματα με την αυταρχική παρουσία της αστυνομίας, αλλά αυτό ήταν πολιτικές αναχαίτισης και δεν ευθύνεται ο θεσμός. «Δεν θέλουμε ίχνος αντιδικίας και ρεβανσισμού για την ΕΛΑΣ» τόνισε.

Ο αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης από την πλευρά του, δήλωσε ότι γνωρίζει τους περισσότερους αξιωματικούς που ήταν μαθητές του και είπε ότι δεν τα πάει καλά με την πολιτική και θέλει σχολείο για να διδάξει. «Είναι όμως μία πρόκληση να διδάξουμε μαζί ήθος, πίστη στο Σύνταγμα και στο νόμο», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανέφερε, επίσης, ότι το σχέδιο για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ θα εναρμονιστεί με γνώμονα το τρίπτυχο, ελευθερία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Επιπλέον επισήμανε ότι η ΕΛΑΣ είναι προστάτης των φτωχών, και όχι των πλουσίων που δεν την έχουν τόσο ανάγκη, και ότι δεν θα είναι ανεκτή η κατάχρηση εξουσίας.

Μετά την εκδήλωση ο κ. Πανούσης ενημερώθηκε για τα ζητήματα του υπουργείου από τον κ. Κικίλια, και τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνέχεια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην αστυνομία, τις οποίες θα ανακοινώσει αφού ενημερωθεί αναλυτικά για την υπάρχουσα κατάσταση και ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του έχουν δώσει ελευθερίες να χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα.

ZENITH