Skip to main content

Δεν θα μισθωθούν βαγόνια για τη μεταφορά οχημάτων στα Τέμπη

Εγκαταλείπεται η σκέψη της μίσθωσης βαγονιών για τη μεταφορά οχημάτων με την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ στα Τέμπη, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών με αφορμή δη
Εγκαταλείπεται η σκέψη της μίσθωσης βαγονιών για τη μεταφορά οχημάτων με την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ στα Τέμπη, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών με αφορμή δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, περί καθυστέρησης στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης. Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζονται τα εξής:

«Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διέλευσης στην Κοιλάδα των Τεμπών αναζητήθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ο αναγκαίος εξοπλισμός και τα μέσα για τη σιδηροδρομική μεταφορά φορτηγών οχημάτων και συγκεκριμένα για την κάλυψη της απόστασης από το Εργοστάσιο Ζάχαρης περιοχής Λάρισας έως το Λιτόχωρο. Δόθηκε εντολή σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ, τα οποία μετέβησαν για έρευνα αγοράς στην Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία και Ρουμανία προκειμένου να μισθώσουν κατάλληλα οχήματα κυλιόμενου αυτοκινητόδρομου (RoLA). Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην Κεντρική Ευρώπη δεν ήταν διαθέσιμα για ενοικίαση RoLA σε χρήση. Βρέθηκαν πρόσφατα διαθέσιμα RoLA που δεν χρησιμοποιούνταν στη Ρουμανία, αλλά είχαν ανάγκη συντήρησης που απαιτούσε περίπου 45 ημέρες. Δεδομένου ότι εντωμεταξύ οι εργασίες στα Τέμπη προχωρούν με εντατικό ρυθμό, δεν κρίθηκε σκόπιμη η ενοικίαση και επισκευή  των ρουμανικών RoLA. Επίσης, εξετάστηκε η δυνατότητα χρησιμοποίησης υφισταμένων οχημάτων του ΟΣΕ για τη μεταφορά ΙΧ αυτοκινήτων. Έγιναν μάλιστα δοκιμαστικές φορτώσεις. Όμως ο χρόνος που απαιτούσε η φόρτωση και εκφόρτωση ήταν υπερβολικά μεγάλος, με αποτέλεσμα να κριθεί ασύμφορη η λύση αυτή. Πράγματι, οι Οικολόγοι Πράσινοι τον περασμένο Δεκέμβριο μας πρότειναν ν’ απευθυνθούμε στην Αυστρία για κατάλληλα οχήματα. Εάν όντως οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ιδιαίτερες σχέσεις και διασυνδέσεις και μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια του Υπουργείου, εξασφαλίζοντας RoLA για άμεση χρήση να το κάνουν».

ZENITH