Skip to main content

Δεν θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμά ο Τρισέ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με ανησυχίες περί εκδήλωσης πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζάν-Κλόντ Τρισέ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με ανησυχίες περί εκδήλωσης πληθωριστικών πιέσεων ως αποτέλεσμα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΕΚΤ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα ανακτήσουμε την επιπρόσθετη ρευστότητα που διοχετεύσαμε στο σύστημα με την αγορά των ομολόγων», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξής του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Δεν θα υπάρξει ποσοτική χαλάρωση», επέμεινε.

Δηλαδή η ΕΚΤ, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να τυπώσει χρήμα για να χρηματοδοτήσει τις αγορές της. «Το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα ανεχθεί τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.

Από τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε δηλώσεις αιτιολόγησης της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία στοχεύει πρωτίστως να διευκολύνει στην επιστροφή των αγορών σε κατάσταση ομαλότητας. Η ανάγκη για περαιτέρω αιτιολόγηση της απόφασης αυτής είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και ανεπίσημος υποψήφιος για τη διαδοχή του Τρισέ το Φθινόπωρο του 2011, έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτό το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Ο Τρισέ υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. «Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη και μια χώρα προικισμένη με μια παράδοση υγιών δημοσίων οικονομικών», δήλωσε.

ZENITH