Skip to main content

«Δεν θα υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος»

Η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος και είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, υπογράμμι
Η κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος και είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, υπογράμμισε  ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο του Economist.

«Η χώρα έχει ανάγκη μεγάλων αλλαγών. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να υπολογίσουμε κανένα πολιτικό κόστος. Και χρησιμοποιώντας την έκφραση που χρησιμοποίησε πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας: Ή τώρα ή ποτέ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
 
«Κανένας δεν πρέπει να συγχέει τη βούλησή μας να συγκρουστούμε με όποιες κατεστημένες νοοτροπίες χρειάζεται, με όποια μικρά και μεγάλα συμφέροντα χρειάζεται, για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση προωθεί ένα τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και σκληρής προσαρμογής, ώστε η χώρα να μην έχει κανένα πρόβλημα δανεισμού άμεσα, επισήμανε.

«Αλλά ακόμη περισσότερο, να έχει την άνεση, χωρίς το καθημερινό άγχος των διακυμάνσεων των διεθνών αγορών, να μπορέσει να βάλει μπροστά τις μεγάλες αλλαγές», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και το μέλλον των ερχόμενων γενεών», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Προσθέτοντας, πάντως, ότι εάν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από δύο μήνες, τα ποσά της βοήθειας θα ήταν μικρότερα και οι ενέργειες, τις οποίες θα έπρεπε να πραγματοποιήσει η Ελλάδα θα ήταν επίσης μικρότερες.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο δεν αποδείχτηκαν αρκετά, αφενός λόγω του ελλείμματος και αφετέρου διότι ο χρόνος που νομίζαμε ότι είχαμε στη διάθεσή μας ήταν τελικά πολύ μικρότερος», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους ευάλωτους και δεν θα επιτρέψει την περιθωριοποίησή τους. Είναι όμως ανάγκη να περιορίσουμε το έλλειμμα και το χρέος και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας».

Τέλος, όσον αφορά τις σχετικές συζητήσεις για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να σωθεί η χώρα».

ZENITH