Skip to main content

Δεσμεύσεις για συγκράτηση τιμών

Δέσμευση για την πάταξη της ακρίβειας και τη συγκράτηση των τιμών έλαβαν εκπρόσωποι παραγωγικών μονάδων, εμπορικών επιχειρήσεων και σούπερ μάρκετ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλί
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Δέσμευση για την πάταξη της ακρίβειας και τη συγκράτηση των τιμών έλαβαν εκπρόσωποι παραγωγικών μονάδων, εμπορικών επιχειρήσεων και σούπερ μάρκετ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες η έλλειψη ρευστότητας η φορολογία, το υψηλό κόστος παραγωγής και το παραεμπόριο είναι οι κύριες αιτίες για τα σημερινά επίπεδα των τιμών.

«Είμαστε μαθημένοι στην κρίση, επειδή αυτή δεν είναι σημερινή. Τα προβλήματα, απλά, συσσωρεύονται σήμερα και δεν αντέχουν μέχρι την επόμενη μέρα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Ο κ. Φιλιππίδης υπογράμμισε ότι οι αντοχές των εμπόρων του νομού έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να απορροφήσουν τις συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ.

«Δεν έχουμε άλλες αντοχές για να απορροφήσουμε τη νέα αύξηση του ΦΠΑ. Τόσα χρόνια πουλάμε χωρίς κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης και σημείωσε ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα τότε οι προβλέψεις για το εμπόριο είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμήσεις μιλούν για μέχρι και κλείσιμο 100.000 επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 2010.

Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των βιοτεχνών εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, και υπογράμμισε ότι για να μην κλείσουν όλες οι βιοτεχνίες του νομού μέχρι το 2011 πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Τη συγκράτηση και μείωση σε πολλές περιπτώσεις των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης υποσχέθηκαν από την πλευρά τους εκπρόσωποι των σούπερ-μάρκετ του νομού.

«Πέρυσι, μειώσαμε τις τιμές σε 1.000 κωδικούς, μειώνοντας τα κέρδη της επιχείρησης κατά 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, κάνουμε έκπτωση στο προσωπικό για τρόφιμα», τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου σούπερ-μάρκετ «Μασούτης», Διαμαντής Μασούτης.

Στα ίδια επίπεδα υποστηρίζουν ότι θα κρατήσουν τις τιμές και οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης.

«Από το 2007 δεν έχουμε αυξήσει καθόλου τις τιμές στα προϊόντα μας. Έχουμε απορροφήσει την πρώτη αύξηση του ΦΠΑ και θα απορροφήσουμε και τη δεύτερη αυτή αύξηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

Τέλος, από την πλευρά τους οι κρεοπώλες δήλωσαν ότι και ο κλάδος τους θα απορροφήσει τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας τις τιμές σταθερές.

«Τα τελευταία 10 χρόνια οι τιμές στα προϊόντα μας είναι ίδιες, όπως και η ποιότητα των κρεάτων μας σταθερή. Δε θα αυξήσουμε τις τιμές στο κρέας», ανέφερε ο πρόεδρος κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Εμμανουηλίδης.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε, να γίνει κατανοητό στην κοινωνία ότι υπάρχει διάθεση από μέρους σας να βοηθήσετε. Διότι η κρίση θέλει χαμηλές τιμές, για να δώσουμε ανάσα στους καταναλωτές», τόνισε ο νομάρχης.

«Οι επιχειρήσεις και οι βιοτεχνίες καθημερινά κλείνουν σε ένα πρωτόγνωρο, λυσσαλέο κυνηγητό. Δεν θέλω να πιστέψω ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία αυτό λένε. Και μάλιστα με δεδομένο ότι στις άλλες χώρες οι μισθοί είναι διπλάσιοι από την Ελλάδα», παρατήρησε ο νομάρχης, ο οποίος παρέθεσε ενδεικτικά στοιχεία τιμών σε βασικά είδη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε αυστηρά τους υπότροπους και αυτό το έχουμε κάνει. Ωστόσο, προτιμώ να καθίσω εγώ στην καρέκλα του κατηγορουμένου, παρά να βλέπω συνανθρώπους μου να καταστρέφονται».

Την πρόθεση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης να καταγράψει τα προβλήματα των επιχειρήσεων και να συστρατευθεί μαζί τους σε κοινό αγώνα για την πάταξη των τιμών τόνισε ο συντονιστής του νομαρχιακού έργου Γιώργος Τσαμασλής.

Την ανάγκη «να αφουγκραστούμε την κοινωνία και τα προβλήματά της, στέλνοντας ένα μήνυμα: να φροντίσουμε τον διπλανό μας» υπογράμμισε η αντινομάρχης Αλιείας-Κτηνιατρικής Ανθή Πορφυριάδου-Αγγελίδου. Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος σε θέματα εμπορίου Δημήτρης Ευθυμιάδης επισήμανε ότι «υπάρχουν περιθώρια να συγκρατηθούν περαιτέρω – ή και να μειωθούν- οι τιμές στο μέτρο του δυνατού».

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η κατάθεση μνημονίου με προτάσεις για την πάταξη της ακρίβειας και τη συγκράτηση των τιμών. Το μνημόνιο, που πρόκειται να κατατεθεί στις επόμενες μέρες στα αρμόδια υπουργεία, συνοψίζει τις προτάσεις των επαγγελματιών και των υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στην αγορά και να ανέβει το ηθικό και η ψυχολογία των καταναλωτών στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ZENITH