Skip to main content

Δέσμευση Βενιζέλου για παραχώρηση των στρατοπέδων στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Λύση εδώ και τώρα ζήτησαν οι 14 δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Βενιζέλο, στη συνάντηση που είχαν σήμερα με θέμα την απόδοση των πρώην στρατοπέδων (Παύλου Μελ
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr

Λύση εδώ και τώρα ζήτησαν οι 14 δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ο μητροπολίτης Σταυρουπόλεως- Νεαπόλεως Βαρνάβας από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Βενιζέλο, στη συνάντηση που είχαν σήμερα με θέμα την απόδοση των πρώην στρατοπέδων (Παύλου Μελά, Καρατάσιου, Ζιάκα και Μ. Αλεξάνδρου) στις τοπικές κοινωνίες.

Το αίτημα της παραχώρησης και της αξιοποίησης των 1.500 στρεμμάτων των πρώην στρατοπέδων, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, εκκρεμεί σχεδόν δέκα χρόνια. «Την τελευταία δεκαετία, παρακαλάμε, να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα, τα οποία σήμερα αποτελούν τόπο συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. Αίτημα και απαίτηση των δεκατεσσάρων δήμων είναι να δημιουργηθούν τέσσερα μητροπολιτικά πάρκα που δεν θα εξυπηρετούν μόνο τη δυτική Θεσσαλονίκη αλλά ολόκληρη την πόλη», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης Ναθαναήλ Λαδόπουλος.

Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην υποβάθμιση της βορειοδυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, ενώ ο μητροπολίτης Σταυρουπόλεως- Νεαπόλεως παρομοίασε την δυτική πλευρά της πόλης με ΄δοχείο απορριμμάτων΄. «Η δυτική Θεσσαλονίκη ήταν και είναι περιοχή συγκέντρωσης σημαντικά οχλουσών λειτουργιών της πόλης. Ό,τι δεν ήθελαν να βλέπουν και να οσμίζονται το μετέφεραν και συνεχίζουν να το εγκαθιστούν εδώ. Πρέπει άμεσα να ξανασχεδιάσουμε τη Δυτική πλευρά της πόλης. Χρόνια τώρα ακούμε ότι θα αποδοθούν τα στρατόπεδα στους πολίτες, δεν θέλουμε αλλά λόγια αλλά πράξεις», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης. Την άποψή του συμμερίστηκε και ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι «η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει αδικηθεί, καθώς έχει πέσει θύμα βάρβαρων ταξικών διαιρέσεων του χώρου και ενός μοντέλου ανάπτυξης του ’50, το οποίο υποβαθμίζει περιοχές και κατοίκους».

Στη συνάντηση οι δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών της πόλης δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν την τσιμεντοποίηση των χώρων και ότι βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου. «Τα στρατόπεδα αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει η πόλη μας έναν πνεύμονα ζωής. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η Θεσσαλονίκη είναι η χειρότερη πόλη όσον αφορά στην αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, καθιστούν την αξιοποίηση των στρατοπέδων άμεση ανάγκη. Δεν είναι θέμα ομορφιάς αλλά ζήτημα υγείας», δήλωσε ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεσμεύτηκε για την άμεση παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων, ωστόσο ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση. «Ορισμένα στρατόπεδα μπορούν να δοθούν αμέσως, για άλλα χρειάζεται συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ώριμες, ολοκληρωμένες προτάσεις. Χρειάζεται μια προγραμματισμένη σύμβαση, στην οποία θα αναγράφονται οι όροι, η χρήση και ο διαχειριστικός φορέας, που στην συνέχεια θα κατατεθεί στη βουλή για να ψηφιστεί», τόνισε.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Λοΐζος, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. « Οι προδιαγραφές για τη χρήση των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου είναι έτοιμες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος πίεσε τους δημάρχους για τη συγκεκριμενοποίηση της ημερομηνίας υποβολής της πρότασης και διαβεβαίωσε ότι στο μεσοδιάστημα θα συναντηθεί με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος για να συζητήσουν το θέμα των στρατοπέδων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να ανακαλέσει όλες τις μηνύσεις που έχουν γίνει κατά των δημάρχων στο παρελθόν, όταν χρησιμοποίησαν τα στρατόπεδα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Ανεξάρτητα από την παραχώρηση των στρατοπέδων, θέλω να τονίσω ότι σας επιτρέπεται η χρήση των στρατοπέδων για οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων», διαβεβαίωσε.

Τη συνάντηση οργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της και δήμαρχος Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος.

ZENITH