Skip to main content

Δέσμευση G20 για μείωση ελλειμμάτων

Τη δέσμευση να μειώσουν στο μισό μέχρι το 2013 το δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ τους θα αναλάβουν οι G20, όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Τη δέσμευση να μειώσουν στο μισό μέχρι το 2013 το δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ τους θα αναλάβουν οι ανεπτυγμένες χώρες της Ομάδας των 20 (G20), όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Θα αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση. Για να είμαι ειλικρινής είναι περισσότερο απ΄ ό,τι περίμενα, επειδή είναι συγκεκριμένο και έγινε αποδεκτό από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία επιτυχία», επεσήμανε μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου στον Τύπο η Μέρκελ.

Στην έναρξη της συνόδου της G20 οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ διαφώνησαν για το αν οι πλούσιες χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων ή να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Σύμφωνα, όμως, με τη Μέρκελ στο χθεσινό δείπνο οι ηγέτες των χωρών της G20 δέχθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση του Καναδά, η οποία περιλαμβάνει το στόχο οι ανεπτυγμένες οικονομίες να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο μισό ως το 2013.

Παράλληλα, τα σχέδια για τη μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, δηλώνουν οι ηγέτες των G20 στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής τους στο Τορόντο.

«Για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη, οφείλουμε να συνεχίσουμε τα υπάρχοντα προγράμματα για την ανάκαμψη και να εργαζόμαστε ταυτοχρόνως για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας σταθερής ιδιωτικής ζήτησης», επισημαίνεται στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ταυτοχρόνως τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν τη σημασία των βιώσιμων δημοσιονομικών και την ανάγκη για τις χώρες μας να φτιάξουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας, που θα είναι κατάλληλα κατανεμημένα και υπέρ της ανάπτυξης, που θα είναι διαφοροποιημένα και προσαρμοσμένα στις εθνικές καταστάσεις», επισημαίνεται στο κείμενο.

Εξάλλου, οι G20 θα ζητήσουν από τις αναδυόμενες χώρες με πλεόνασμα να αυξήσουν την ευελιξία της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες με πλεόνασμα (εμπορικό και κεφαλαίου) θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις εθνικές συνθήκες για να: ενισχύσουν την κοινωνική προστασία, να αυξήσουν τις επενδύσεις στην υποδομή και να βελτιώσουν την ευελιξία της ισοτιμίας τους», αναφέρει το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση των G20 έρχεται μία εδβομάδα μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Κίνας ότι έχει σκοπό να αφήσει το νόμισμά της να κινηθεί πιο ελαστικά σε σχέση με το δολάριο.

ZENITH