Skip to main content

Δέσμευση για κυβέρνηση διαρκείας από Κάμερον και Κλεγκ

Η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού θα διαρκέσει, γιατί τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν είναι ενωμένα με έναν κοινό στόχο, δήλωσαν σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέ
Η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού «θα διαρκέσει», γιατί τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν είναι ενωμένα με «έναν κοινό στόχο», δήλωσε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φιλελεύθερος Δημοκράτης, Νικ Κλεγκ.

Κατά την πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο νέοι 43χρονοι ηγέτες της χώρας έφτασαν μαζί, στάθηκαν δίπλα-δίπλα και έδειχναν ισότιμοι σαν μέλη ενός οργάνου απόλυτα δικέφαλου.

Πρώτος μίλησε ο κ. Κάμερον, το κόμμα του οποίου κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία και αναγκάστηκε να συμπράξει με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, προσφέροντάς τους πέντε θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, «μια ενέργεια που δείχνει τη δύναμη της συμμαχίας και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο».

«Έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα και μια κοινή λύση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις οποίες έχει μπροστά της η Βρετανία, όπως διασφάλιση της εθνικής μας ασφάλειας, υποστήριξη των στρατευμάτων μας στο εξωτερικό, επίθεση στην κρίση ελλείμματος, αναδιοργάνωση του πολιτικού μας συστήματος για μια κοινωνία πιο ακέραιη», τόνισε ο κ. Κάμερον.

Ο διάδοχος του Εργατικού κ. Μπράουν ανέφερε: «Αντιλαμβάνομαι πως δεν πρόκειται να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε μια μέρα, γιατί καμία κυβέρνηση της σύγχρονης εποχής δεν αντιμετώπισε μια οικονομική κατάσταση τόσο καταστροφική».

Αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι για τον κ. Κάμερον, όπως ανέφερε, η αρχή «μιας νέας πολιτικής όπου το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από το προσωπικό».

«Μέχρι τώρα ήμασταν αντίπαλοι και τώρα θα είμαστε σύμμαχοι και αυτό είναι κάτι που λέει πολλά για τη νέα πολιτική» που θα ακολουθηθεί, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κλεγκ σε μια ομιλία που δεν διέφερε καθόλου από αυτήν του κ. Κάμερον.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κλεγκ τόνισε ότι ο νέος πρωθυπουργός πήρε «πολλά ρίσκα», γιατί, όπως επεσήμανε, τα δύο κόμματά τους έχουν τελείως διαφορετικές ιδεολογίες.

«Μαραθώνιος» διαβουλεύσεων

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα αφιερώσει την πρώτη του ημέρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, για να θέσει σε παράταξη μάχης την κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με τον ηγέτη τους Νικ Κλεγκ να καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Την επομένη της «ιστορικής» εγκατάστασης του Ντέιβιντ Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπως γράφει ο βρετανικός τύπος, η λίστα της νέας κυβέρνησης έχει ακόμη πολλά κενά. Η μόνη επιβεβαιωμένη πληροφορία είναι ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν πέντε υπουργικές θέσεις, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους που επιτρέπει τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταξύ των πέντε αυτών υπουργικών θέσεων περιλαμβάνεται ο Νικ Κλεγκ, στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι θώκοι που θα καταληφθούν από στελέχη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, καθώς και τα πρόσωπα που θα καταλάβουν είκοσι ακόμη σημαντικές θέσεις.

Από την πλευρά του Συντηρητικού Κόμματος, οι μόνες υπουργικές θέσεις που έχουν επιβεβαιωθεί είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών που θα ανατεθεί στον Τζορτζ Όσμπορν και του υπουργού Εξωτερικών που θα καταλάβει ο ευρωσκεπτικιστής Ουίλιαμ Χέιγκ.

Απουσία επισήμων ανακοινώσεων, ο βρετανικός τύπος δημοσιεύει εκτιμήσεις για τους συμβιβασμούς που έγιναν αναγκαία από τα δύο κόμματα για τον σχηματισμό «της ισχυρής κυβέρνησης που χρειαζόμαστε», όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο τύπος επισημαίνει σήμερα ότι φαίνεται ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έκαναν σημαντικότερες υποχωρήσεις από τους Συντηρητικούς, γεγονός που είναι πιθανόν να δημιουργήσει εντάσεις στη βάση του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Για να συμμαχήσουν με τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποχρεώθηκαν να μετριάσουν τις φιλοευρωπαϊκές τους απόψεις. Σύμφωνα με τον τύπο, αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τον στόχο της υιοθέτησης του ευρώ κατά τη διάρκεια της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας και να θέσουν υπό έγκρισιν με δημοψήφισμα κάθε νέα μεταβίβαση εξουσίας.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την πρόταση για την αμνήστευση των παράνομων μεταναστών, καθώς και να υποστηρίξουν τη θέση των Συντηρητικών για την επιβολή ανώτατου ορίου μεταναστών. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εγκατέλειψαν επίσης τη θέση τους για τη μη ανανέωση του προγράμματος του αμυντικού πυρηνικού πυραύλου Trident, το οποίο χαρακτήριζαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας δαπανηρό και άχρηστο.

Από την άλλη πλευρά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέσπασαν από τους Συντηρητικούς τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, επί της οποίας οι Τόρις δέχθηκαν τελικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, το οποίο οι Τόρις υποσχέθηκαν να θέσουν στο κέντρο των κυβερνητικών στόχων, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει μέσω της περιστολής των δαπανών και όχι μέσω της αύξησης των φόρων. Έτσι, η αύξηση των φορολογικών απαλλαγών για τα μεσαία μη προνομιούχα στρώματα, που επεδίωκαν οι Φιλελεύθεροι, έγινε αποδεκτή από τους Τόρις.

Η «αλλαγή» που υποσχέθηκε ο Κάμερον είναι εύκολο να είναι συνεπής στο ραντεβού, αφού η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θέτει τέλος σε 13 χρόνια διακυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος.

Ήδη όμως αρχίζουν να εκφράζονται αμφιβολίες για την «αντοχή» του νέου κυβερνητικού σχήματος «στη δοκιμασία του χρόνου». Σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας Financial Times, ο Κάμερον και ο Κλεγκ «καλούνται να μοιραστούν το αναπόφευκτο κόστος ορισμένων από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχουν ληφθεί στη Βρετανία από την εποχή του Τσόρτσιλ».

Όσο για τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, επέστρεψε τη νύκτα στη Σκωτία, αφήνοντας ακέφαλο το Εργατικό Κόμμα, στους κόλπους του οποίου η μάχη για τη διαδοχή θα είναι λυσσώδης, με επικρατέστερο για την ηγεσία τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

ZENITH