Skip to main content

Δεύτερες σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου;

Ιδιαίτερα επισφαλής θεωρείται, πλέον, η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία, καθώς «φωνές» από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το όνομά του.

Ιδιαίτερα επισφαλής θεωρείται, πλέον, η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς «φωνές» από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το όνομά του.

Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, ότι η υποψηφιότητα του Επιτρόπου της χώρας στην ΕΕ θα ήταν ευρέως αποδεκτή από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος,  η αίσθηση που υπάρχει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες είναι ότι τίποτε δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο.

Μάλιστα, αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν ανοιχτά την άποψή τους πως θα προτιμούσαν πρόσωπο που θα προερχόταν από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Η οριστική επιλογή, βέβαια, θα είναι αυτή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όχι όμως χωρίς συζήτηση. Εξάλλου, η προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη συζήτηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. 

Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου «πάγωσε» τη σχετική συζήτηση προκειμένου να μην αρχίσει η ονοματολογία που μπορεί να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για όλους. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι ακόμη κι αν η παράδοση που θέλει την ιδιόμορφη συγκατοίκηση κεντροδεξιού Προέδρου με κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεχιστεί, το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου δεν είναι το πλέον κατάλληλο για να εκφράσει την πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Παρότι ο θεσμός της Προεδρίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, σύμφωνα με αρκετούς, ο ΠτΔ θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να συμβολίζει τη λαικότητα της νέας εξουσίας και ένα νέο ήθος και ύφος και να ξεπερνά τις επιφανειακές εντυπώσεις.

Μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας έλεγε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν στέλεχος όλων των κυβερνήσεων από την πρωθυπουργία Παπαδήμου και μετά και ότι αν ήταν να προκύψει μία τέτοια κεντροδεξιά λύση θα ήταν προτιμότερο το πρόσωπο του κ. Σταύρου Δήμα που είχε αποχωρήσει σιωπηρά από την ενεργό πολιτική και από την αντιπροεδρία της ΝΔ πριν από δύο χρόνια ή ακόμη και του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Άλλωστε, παρόμοιες ενστάσεις συναντά και το όνομα του Κώστα Καραμανλή ειδικά μετά την εξαγγελία ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το πως φθάσαμε στο μνημόνιο. Από την άλλη, βέβαια, δεν παραγνωρίζουν ότι η επιλογή του προσώπου θα είναι ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Επίσης, το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 149 βουλευτές, έχει μεν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλέξει Πρόεδρο, εντούτοις συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ, με τον επικεφαλής τους, Πάνο Καμμένο, να έχει εκφραστεί υπέρ ενός «εκλεκτού» για ΠτΔ, προερχόμενου από το χώρο της κεντροδεξιάς.

 

ZENITH