Skip to main content

Δεύτερο crash test για το Δημόσιο σε μια εβδομάδα

Άλλα 1,8 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να συγκεντρώσει σήμερα το νωρίς το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά με την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων (αντί εξαμήνων, όπως την προηγούμενη Τρίτη)
Άλλα 1,8 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να συγκεντρώσει σήμερα το νωρίς το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά με την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων (αντί εξαμήνων, όπως την προηγούμενη Τρίτη), με στόχο την κάλυψη παλαιότερης έκδοσης, η οποία λήγει.

Το αρχικό ποσό, το οποίο θα επιδιώξει να συγκεντρώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), θα είναι 1,5 δισ. ευρώ, αλλά στο οικονομικό επιτελείο είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι ότι θα σημειωθεί υπερκάλυψη, οπότε θα εξασφαλισθεί και το επιπλέον ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Ένα δεύτερο στοίχημα θα είναι αν και κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον κι από το εξωτερικό, για την εν λόγω έκδοση. Επειδή είναι πολύ βραχύβια, κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι ξένοι θα δώσουν το «παρόν». Άγνωστο, όμως, είναι πόσοι.

Τέλος, ένα τρίτο στοίχημα έχει να κάνει με το επιτόκιο στο οποίο θα γίνει η έκδοση. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 4,3% με 4,5%, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει μάλλον ικανοποιητικό.

ZENITH