Skip to main content

Deutsche Bank: Οι επενδυτές να συνεισφέρουν στη μείωση του ελληνικού χρέους

Τράπεζες, αλλά και άλλοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν επενδύσει στο χρέος της Ελλάδας θα μπορούσαν να επωμιστούν μέρος του κόστους διάσωσης της χώρας με την απόσβεση χρημάτων που δάνεισαν, δηλώνει επι
Τράπεζες, αλλά και άλλοι θεσμικοί επενδυτές που έχουν επενδύσει στο χρέος της Ελλάδας θα μπορούσαν να επωμιστούν μέρος του κόστους διάσωσης της χώρας με την απόσβεση χρημάτων που δάνεισαν, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, κ. Τόμας Μάγιερ.

Στέλνοντας πρώτα την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτύχει στο να μειώσει το χρέος της αρκετά γρήγορα, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για την ευρώ-διάσωση, ο κ. Μάγιερ προτείνει ως βασική ιδέα προς τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα μπορούν να συνεισφέρουν ένα ορισμένο ποσόν, του οποίου την απώλεια θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν, για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο ίδιος επισημαίνει πως εάν το μειωθεί στο μισό το ελληνικό χρέος, τότε η Ελλάδα, θα μπορούσε πιθανώς να επιστρέψει στην αγορά και να μπορεί να δανειστεί και τονίζει πως "τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να βρεθούν από τον ιδιωτικό τομέα, από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες".

Στηρίζοντας την πρόταση του σημειώνει επίσης ότι οι Ελληνες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, και στην προσπάθεια της να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή η υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να ξοδέψει πάνω από 120 δισ. ευρώ χωρίς να γνωρίζει εάν θα πάρει πίσω κάτι από αυτά, καθώς η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα θανατηφόρο σπιράλ χρεοκοπίας. Για τον λόγο αυτό επισημαίνει, πως είναι προς όφελος όλων να δοθούν τα χρήματα αυτά προκαταβολικά.

Αναφέρει επίσης τις προειδοποιήσεις μερικών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη ματαίωση μέρους αυτού και την τοποθετέτηση τεχνικά της χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων και να καταστήσουν πολύ δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν φερέγγυες.

Υπενθυμίζει δε ότι μόνον οι γερμανικές τράπεζες Hypo Real Estate και Commerzbank, που διασώθηκαν μέσω κυβερνητικής στήριξης, έχουν περίπου 11 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο χρέος ενώ η βελγική Forti ςείναι εκτεθειμένη κατά 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009. Εφόσον δε προχωρήσουν σε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρεόυς συν τοις άλλοις η κίνηση αυτή θα τους ωθήσει να δώσουν αγώνα για την αναζήτηση νέων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχει υπολογίσει το χρέος της Ελλάδας που έχουν αναλάβει αλλοδαποί δανειστές ανέρχεται σε 236 δισ. δολ. στο τέλος του 2009, με τα μισά να τα έχουν αναλάβει η Γαλλία, 75 δισ. δολ. και τα 45 δισ. δολ. η Γερμανία.

ZENITH