Skip to main content

Deutsche Welle: Η Ελλάδα προσβλέπει σε στήριξη της Βρετανίας

Τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν και την ενδεχόμενη στήριξη του Λονδίνου σχολιάζει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle.

Τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν και την ενδεχόμενη στήριξη της Βρετανίας στην Ελλάδα σχολιάζει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle.

Μετά το Παρίσι σειρά είχε το Λονδίνο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του στη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ αργότερα συναντάται και με εκπροσώπους από 100 θεσμικούς επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες θα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα δεν θα αποστεί των υποχρεώσεων της όσο αφορά το χρέος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα,  η νέα ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη της Βρετανίας όσον αφορά τις θέσεις της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όμως κοινός τόπος, τονίζει, ότι η βρετανική πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει σε χαλάρωση της λιτότητας, αφού η κυβέρνηση Κάμερον εκλαμβάνει την εντυπωσιακή ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας ως δικαίωση της πολιτικής των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, την οποία εφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Όσμπορν: Θα συνεχιστούν οι περικοπές στη Μ. Βρετανία

Ο Τζορτζ Όσμπορν το έχει άλλωστε πει επανειλημμένα, ακόμη και σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, τρεις μήνες πριν τις εκλογές, ότι οι περικοπές θα συνεχιστούν. Θεωρεί ότι η πολιτική του μικρότερου κράτους ενίσχυσε τις επενδύσεις και έβγαλε βρετανική οικονομία από την βαθύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Παράλληλα, για την ενίσχυση της Ανάπτυξης η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβεί σε τρεις παρεμβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης από το 2010 έως σήμερα με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Επισήμως η Βρετανία δεν έχει συνεισφέρει στην επιχείρηση διάσωσης της ελληνική οικονομίας λόγω μη συμμετοχής της στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, την τελευταία διετία βρετανικές τράπεζες έχουν επενδύσει 12,5 δις στερλίνες υπό μορφή δανείου σε ελληνικές τράπεζες και ιδιώτες. Σε περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους θα υποστούν επομένως συνέπειες, κάτι που αναμένεται να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια στήριξη του Λονδίνου στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων μια νέας σύμβασης με ελαστικότερους όρους, δεδομένου ότι και η Βρετανία ή μάλλον η κυβέρνηση Κάμερον θα έχει ανοιχτά θέματα με την Ευρώπη σε περίπτωση επανεκλογής.

Είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί ζητούν επαναδιαπραγμάτευση θεσμών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν προχωρήσουν σε δημοψήφισμα το 2017 για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ευρώπη.

ZENITH