Skip to main content

Διαβεβαιώσεις Γιούνκερ για μηχανισμό στήριξης

Ο μηχανισμός στήριξης ύψους 440 δισ. ευρώ θα είναι λειτουργικός μέχρι το τέλος Ιουλίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, καλώντας τη Σλοβακία να εγκρίνει τη συμφωνία.
Ο μηχανισμός στήριξης ύψους 440 δισ. ευρώ θα είναι λειτουργικός «χωρίς καμιά αμφιβολία» μέχρι το τέλος Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogoup, στο οποίο και προεδρεύει, υποστήριξε πως αναμένει συμφωνία με τη Σλοβακία, τη μόνη χώρα που δεν έχει εγκρίνει ακόμα το μηχανισμό στήριξης.

Να σημειωθεί πως η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας είχε τονίσει πως θα ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο μηχανισμό.

Σόιμπλε: «Καμία αλλαγή στον μηχανισμό σταθερότητας της Ε.Ε.»

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση των βασικών αρχών του νέου μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. για κράτη που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικές δυσκολίες.

«Σίγουρα δεν πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, καθώς το Όχημα Ειδικού Σκοπού έχει ήδη συσταθεί και θα ήταν λάθος σημάδι για τις αγορές», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι θα καλέσει τη Σλοβακία, την μόνη χώρα που δεν έχει εγκρίνει τη δημιουργία του ύψους 440 δισ. ευρώ Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να δεχτεί τη συμφωνία όπως έχει διαμορφωθεί.

«Η έννοια της αλληλεγγύης στην Ευρώπη αφορά όλους μας και δεν θα πρέπει να γίνονται εξαιρέσεις», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

ZENITH