Skip to main content

Διαδικασία ένταξης της Σερβίας στον ΠΟΕ

Στην τελική της φάση βρίσκεται η διαδικασία ένταξης της Σερβίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην η υφυπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Βέσνα ΄Αρσιτς.
Στην τελική της φάση βρίσκεται η διαδικασία ένταξης της Σερβίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου η υφυπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Βέσνα ΄Αρσιτς.

Σύμφωνα με την υπουργό, σημαντικό βήμα προόδου αναμένεται μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την ένταξη Σερβίας στον ΠΟΕ , που προγραμματίζεται για και τις διμερείς συναντήσεις με ενδιαφερόμενες χώρες-μέλη του οργανισμού, που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της ως άνω συνεδρίασης.

Ερωτηθείσα για τα εμπόδια της ταχύτερης ένταξης της Σερβίας στον ΠΟΕ, η κ. ΄Αρσιτς επεσήμανε ότι ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός είχε πολύ υψηλά κριτήρια σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς αγροτικών προϊόντων και τις υπηρεσίες στους τομείς χρηματοοικονομικών, προστασίας του περιβάλλοντος, κατασκευών και οπτικοακουστικών υπηρεσιών.

Η ίδια διέψευσε, ωστόσο, ότι η αιτία της επιβράδυνσης της διαδικασίας αυτής έγκειται στην απαίτηση των ΗΠΑ για άδεια παραγωγής γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στη Σερβία, καθώς και ότι η ένταξη της χώρας στον ΠΟΕ ενδέχεται να ακυρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Ρωσία.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH