Skip to main content

Διαφορετική η σημερινή Ελληνική κρίση, λέει η Goldman Sachs

Στο σκάνδαλο του 2001 για την παραποίηση των οικονομικών της χώρας μας από την Goldman Sachs αναφέρθηκε στέλεχος της εταιρίας σε συνέντευξή του, ενώ σχολίασε την πρωτοβουλία Μέρκελ-Σαρκοζί σχετικά με
Η ελληνική κυβέρνηση μάς κάλεσετο 2001 να τη συνδράμουμε σε μία μορφή διαχείρισης των δημόσιωνοικονομικών. Σεβαστήκαμε απόλυτα τους κανόνες που ήταν σε ισχύ εκείνητην εποχή, πράγμα που επιβεβαίωσε και σε πρόσφατη έρευνά της η FED(αμερικανική κεντρική τράπεζα), δήλωσε στο Γαλλικό Ραδιόφωνο ο χρηματιστής Ιοέλ Ζάουϊ στέλεχος της Goldman Sachs, όταν ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο,  «πωςνιώθει σήμερα, τη στιγμή που η Goldman Sachs κατηγορείται ότι βοήθησετην Ελλάδα να παραποιήσει τα στοιχεία στα οικονομικά της, με αποτέλεσμαη Ελλάδα σήμερα να βουλιάζει, ενώ παράλληλα "τρίζει" και το οικοδόμηματης ευρωζώνης».

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Ζάουϊ η οικονομική κρίση που μεσολάβησεκατά την περίοδο 2008-2009 δημιούργησε μία νέα τάξη πραγμάτων. «Ησημερινή κατάσταση», είπε, «δεν έχει καμία σχέση με το 2001, σήμερα ηαντιμετώπιση και η λύση που θα δίναμε θα ήταν σίγουρα διαφορετικές».

Μάλιστα, ο Ιοέλ Ζάουϊ, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία Μέρκελ- Σαρκοζί για μία ευρωπαϊκή ρύθμιση των χρηματαγορών χαρακτηρίζοντάς την «καλή», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα».

«Είμαι υπέρ μιας ρύθμισης χωρίς σύνορα», πρόσθεσε, «θα πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί διαφορετικά ζημιώνεται η ανταγωνιστικότητα μιας κεφαλαιαγοράς έναντι άλλης».

Σχετικά με τη σφαιρική αντιμετώπιση της κρίσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να μιλάμε για μία «ημι-παγκόσμια » οικονομική κρίση, καθότι οι αναδυόμενες οικονομίες που αποτελούν το ήμισυ δεν είχαν κρίση.

Η ισχυρή ανάπτυξη στις αναδυόμενες κεφαλαιαγορές, είπε, τα θετικά σημεία οικονομικής ανάκαμψης στην Αμερική και αλλού και η διαπίστωση ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τα χρέη τους και πάνε καλύτερα, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

«Τα κράτη συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα ισχυρής πειθαρχίας, έχουμε μία γενική ατμόσφαιρα κατήφειας είναι αλήθεια, η οικονομική πραγματικότητα, όμως, όπως την αντιλαμβανόμαστε μέσω των πελατών μας είναι πολύ καλύτερη» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν πιστεύει σε ένα «σίγουρο μέλλον για το ευρώ παρά τις επιθέσεις από παντού», ο χρηματιστής απάντησε: «Πιστεύω ότι το ευρώ είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, γιατί επέτρεψε στην Ευρώπη να υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενδυναμώσει τη θέση της. Η κρίση απέδειξε ότι τα κράτη μπόρεσαν να δραστηριοποιηθούν και να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα. Είναι σαφές ότι το ευρώ βασίζεται στην αντοχή του γαλλο-γερμανικού διδύμου, το οποίο σημειώνω ότι υπήρξε πάντα παρόν από την αρχή της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», είπε ο κ. Ζάουϊ και κατέληξε λέγοντας ότι «Πολλοί σήμερα εκφράζουν αμφιβολίες αν θα αντέξει το ευρώ. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την πεποίθησή μας και εφόσον η Ευρώπη χρησιμοποιήσει αυτή την κρίση για να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, θα μπορέσει η ευρωζώνη να γίνει μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως και το ευρώ ένα από τα μεγάλα νομίσματα του σύγχρονου κόσμου».

O Ζάουϊ είναι Γάλλος, έχει την έδρα του στο Λονδίνο με τον τίτλο του «εταίρου-διαχειριστή» της Goldman Sachs και την ευθύνη της διεύθυνσης συγχωνεύσεων και εξαγορών στο γαλλικό έδαφος.

Ο αδελφός του Μάικλ Ζάουϊ έχει την αντίστοιχη θέση για την επίσης αμερικανική τράπεζα «Morgan Stanley Dean Witter Europe» επίσης στο Λονδίνο, με συνέπεια σκληρές μονομαχίες τύπου «Ζάουϊ εναντίον Ζάουϊ », για τον έλεγχο υποθέσεων που αφορούσαν σημαντικές εταιρείες όπως τις ιταλικές Gucci και Credito Romagnolo ή τη γαλλική LVMH (Λουί Βιτόν).

ZENITH