Skip to main content

Διαγράφει τα χρέη του ΟΣΕ το Δημόσιο

Τον μηδενισμό των υποχρεώσεων του ΟΣΕ με παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου το μάνατζμεντ του οργανισμού να βγει καθαρό στο σφυρί, αποφάσισε η κυβέρνηση.
Τον μηδενισμό των υποχρεώσεων του ΟΣΕ με παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου το μάνατζμεντ του οργανισμού να βγει καθαρό στο σφυρί, αποφάσισε η κυβέρνηση και στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος Ιουλίου το σχέδιο νόμου «αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανάπτυξη ομίλου ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείο Υποδομών προβλέπεται ένα μέρος των συσσωρευμένων χρεών του ΟΣΕ (τα 10 δισ. ευρώ αγγίζει το σύνολο του ελλείμματος) να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ άλλο μέρος του ελλείμματος θα διαγραφεί. Βέβαια η επιβάρυνση του προϋπολογισμού δεν πρόκειται να περάσει «αναίμακτα», καθώς η ΕΕ έχει έντονες επιφυλάξεις.

Παράλληλα, ορίζεται ότι στο πλαίσιο του ελληνικού σιδηροδρόμου θα λειτουργούν τέσσερις εταιρείες (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ), ενώ προβλέπεται ακόμη και η κατάργηση ζημιογόνων γραμμών.

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του οργανισμού, το μεγαλύτερο μέρος της προβλέπεται να μεταβιβαστεί στο Δημόσιο με τη ΓΑΙΑΟΣΕ να αναλαμβάνει χρέη διαχειριστή, έχοντας τη δυνατότητα να διεξάγει διαγωνισμούς και να προβαίνει σε συμφωνίες για ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης και κάθε άλλη αναγκαία ενέργεια για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων.

ZENITH