Skip to main content

Διαγράφεται η Ελβετία από τη γκρίζα λίστα του ΟΟΣΑ

Τη διαγραφή της χώρας από τη λίστα των φορολογικών παραδείσων αποφάσισε ο ΟΟΣΑ, πέντε μήνες αφού την περιέλαβε σε αυτήν.
Τη διαγραφή της Ελβετίας από τη γκρίζα λίστα των φορολογικών παραδείσων την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, πέντε μήνες αφότου περιελήφθη σ αυτήν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Όπως τονίζεται υπογράφηκε, μεταξύ ΗΠΑ και Ελβετίας, ένα πρωτόκολλο που τροποποιεί τη σύμβασή τους για φορολογικά ζητήματα και ως στόχο έχει  τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «πρόκειται για την 11η συμφωνία που αφορά την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών που υπογράφεται από την Ελβετία και περιλαμβάνει τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ» και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι "ο ΟΟΣΑ πληροφορήθηκε επίσης ότι η Ελβετία θα υπογράψει προσεχώς μια άλλη συμφωνία" η οποία θα είναι η δωδέκατη και αποτελεί τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται για να διαγραφεί από τη γκρίζα λίστα των φορολογικών παραδείσων που καταρτίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο.

Η Ελβετία αποφάσισε το Μάρτιο να συμμορφωθεί ως προς τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, βάζοντας έτσι «ντε φάκτο» τέλος στο τραπεζικό απόρρητο που τηρούσε.

ZENITH