Skip to main content

Διακυμάνσεις σε Ευρώπη και Γουόλ

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν άντεξαν τελικά στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιρλανδίας απ’ τη Moody’s και το πάγωμα της βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ουγγαρία.
Έντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι δείκτες δεν άντεξαν τελικά στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιρλανδίας απ’ τη Moody’s και το πάγωμα της βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ προς την Ουγγαρία. Επιβαρυντικά λειτούργησαν και τα αρνητικά στοιχεία για τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, τα οποία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το ρυθμό της ανάκαμψης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα με πτώση 0,6%, στις 1,007.32 μονάδες.

Πάντως, η αισιοδοξία για κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων περιόρισε κάπως τις απώλειες, ενώ κατά το μέσο της συνεδρίασης επισκίασε τις κακές ειδήσεις και γύρισε τους δείκτες σε θετικό έδαφος. Στο Λονδίνο ο FTSE έκλεισε με απώλειες της τάξης 0,20%, ο  CAC στο Παρίσι υποχώρησε 0,40, ενώ ο GDAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,52%.

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου (1,2959 δολάρια). Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από τον οίκο αξιολόγησης. Αρνητικό αντίκτυπο είχε και η απόφαση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις αναθεώρησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ουγγαρίας. Να σημειωθεί ότι η συναλλακτική δραστηριότητα το πρωί ήταν περιορισμένη λόγω της αργίας στην Ιαπωνία.

Αντίστοιχες διακυμάνσεις καταγράφονται στη Γουόλ Στριτ, με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραφε νωρίτερα να έχει εξανεμισθεί μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ένωσης Αμερικανών Κατασκευαστών που εμφάνισε τους κατασκευαστές ιδιαίτερα απαισιόδοξους τον Ιούλιο.

Το μήνα αυτό η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών συνέχισε να υποχωρεί διολισθαίνοντας σε χαμηλά 15 μηνών, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά και μετά την εκπνοή των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης της αγοράς.

Οι δείκτες, ωστόσο, διεκδίκησαν θετικό πρόσημο από την έναρξη των συναλλαγών βρίσκοντας στήριξη στα εταιρικά μεγέθη που αναμένεται να εξανεμίσουν με τη σειρά τους την πρόσφατη αδυναμία της αγοράς. Ο Dow Jones κερδίζει 0,22% και ο Nasdaq 0,21%.

ZENITH