Skip to main content

Διακυμάνσεις στις τιμές των σαρακοστιανών

Ποιες οι τιμές στα τρόφιμα που απαρτίζουν το σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ. Τι συμβουλεύει ο ΕΦΕΤ.

Διακύμανση στις τιμές των τροφίμων που απαρτίζουν το σαρακοστιανό τραπέζι, καταγράφει έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

Σύμφωνα με την έρευνα, ανάλογα με το τι θα επιλέξει κανείς και από πού θα ψωνίσει, θα χρειαστεί από 0,87% λιγότερα χρήματα συγκριτικά με πέρυσι ως και 3,13% περισσότερα, ωστόσο, όπως αναφέρει το Κέντρο,  «η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει, απαραίτητα, και καλύτερη ποιότητα».

Σουπιές, χταπόδι και ταραμάς, αποτελούν τα τρία είδη που η τιμή τους καταγράφεται αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι (τόσο στην κατώτατη τιμή όσο και στην ανώτερη).

Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας του ΚΕΠΚΑ, οι σουπιές, στις 27 Φεβρουαρίου 2014 στοίχιζαν από 7,98 έως και 10 ευρώ, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου φέτος η τιμή τους κυμαινόταν από 8,98 μέχρι και 14 ευρώ- ήτοι αύξηση από 12,53% ως και 28,57%. Αντίστοιχα, οι τιμές του χταποδιού, που πέρυσι κυμαίνονταν από 9,99 – 15 ευρώ, φέτος διαμορφώνονται από 11,99 – 16 ευρώ (20,2%-6,25%) και του ταραμά από 2,54 -5,90 ευρώ πέρυσι σε 3,30-6,50 ευρώ (29,92%-9,23%) φέτος.

Τα κυδώνια, το τουρσί και οι ελιές καλαμών είναι και φέτος τα φθηνότερα τρόφιμα του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, ενώ γαρίδες, μελιτζανοσαλάτα, πιπεράκι τουρσί και καλαμάρια είναι από τα είδη που διατίθενται σε τιμές τόσο μικρότερες όσο και μεγαλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Βάσει αυτής της εικόνας, το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους καταναλωτές να ερευνούν πριν αγοράσουν, να αποφεύγουν τους πλανόδιους πωλητές για αγορές προϊόντων, αλλά και τις υπερβολές στις ποσότητες, να χρησιμοποιούν τις γνώσεις, τις αισθήσεις και την παρατηρητικότητά τους, να επιλέγουν κατάστημα της εμπιστοσύνης τους και να καταγγέλλουν στο Κέντρο, όποιο πρόβλημα διαπιστώνουν, για να μην το ξαναβρεί κανείς μπροστά του.

Επίσης, το ΚΕΠΚΑ καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν εν μέσω κρίσης, για το φετινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα Σαρακοστιανά

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, με αφορμή τις ημέρες της Σαρακοστής, δίνει χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές, ώστε να επιλέξουν με σωστά κριτήρια τα σαρακοστιανά τρόφιμα και να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, αλλά και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους από πρακτικές υπονόμευσης.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)

Υπάρχουν στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά, μπορούν να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δηλαδή απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.

Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:

  • Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
  • Για τα κατεψυγμένα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

  • Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
  • Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται, επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Υπάρχουν στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει:

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά.
  • Γενικά, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν, εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο αριθμός έγκρισης Ε.Ε. της επιχείρησης.

Θα πρέπει, επίσης, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και, μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση.

Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει την ειδική γραμμή επικοινωνίας, 11717, η οποία είναι στη διάθεση όλων των καταναλωτών, όπου μπορούν να αναφέρουν ή να καταγγείλουν οποιαδήποτε μη συμμόρφωση–παράβαση της νομοθεσίας υποπέσει στην αντίληψή τους.

ZENITH