Skip to main content

Διάλογος για το μέλλον της Θεσσαλονίκης με εφαλτήριο την εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρία

Μόνο αν αισθανθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι εξαρτημένη από τα κόμματα θα τον ενδιέφερε η δημαρχία της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΠΕΕΒΕ κ. Νίκος Ευθυμιάδης.

Η Θεσσαλονίκη έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αποκτήσει την ταυτότητα μιας σύγχρονης και σημαντικής ελληνικής-ευρωπαϊκής πόλης, με οικονομική δύναμη, αλλά και κύρος στην ευρύτερη περιοχή.

 Στη διαπίστωση αυτή ως όραμα για το μέλλον της πόλης, κατέληξαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης προβληματισμού που οργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με θέμα ««Σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε;» και φυσικά για την ποιότητα ζωής που επιδιώκουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Ερώτημα επίκαιρο τόσο γιατί επίκεινται δημοτικές εκλογές μετά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και γιατί σε δυο χρόνια η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. 

Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών κ. Νίκος Ευθυμιάδης στην ομιλία του, τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όσοι Έλληνες  και ξένοι πιστεύουν στην δυνατότητα αυτή βρίσκονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός Θεσσαλονίκης και δεν είναι οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς».

Η άποψη της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος, είναι ότι χρειάζεται μια ευρύτατη συναίνεση των Θεσσαλονικέων στη διαπίστωση ότι οι κύριοι υπεύθυνοι για την  μελλοντική πορεία της πόλης είναι οι ίδιοι – εμείς οι ίδιοι.  Ο κ. Ευθυμιάδης επισήμανε ότι η μιζέρια και η γκρίνια πως για όλα φταίει μόνον το Αθηναιοκεντρικό Κράτος – που όντως έχει μεγάλη ευθύνη – πρέπει να δώσει την θέση της σε μια ψύχραιμη αυτογνωσία και μια νέα αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε μόνοι μας να δώσουμε τις λύσεις και για το μοντέλο ανάπτυξης και για την ποιότητα ζωής που ταιριάζουν καλύτερα στον σύγχρονο και μελλοντικό πολίτη αυτής της Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, τόνισε ότι  αποτελεί ιστορική διαπίστωση πως οι Πόλεις δεν γίνονται ποτέ από μόνες τους.  «Τις χτίζουν πάντα οι προσδοκίες και κυρίως οι επιδόσεις των πολιτών της.  Η Θεσσαλονίκη, στην εντυπωσιακά μακραίωνη ιστορία της, δεν έπαψε ποτέ να εκπέμπει και να συντηρεί το δικό της στίγμα ζωντάνιας.  Είναι γεγονός ότι έφθασε πολλές φορές σε περιόδους ύφεσης ακόμη και στο χείλος παρακμής, αλλά κάθε φορά ξαναχτίστηκε από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, παλιούς ή νέους που επέλεξαν να την αγαπήσουν ως πατρίδα τους», συμπλήρωσε.

Κατά τον κ. Ευθυμιάδη η ΠΕΕΒΕ με την εκδήλωση αυτή άνοιξε τον δημόσιο διάλογο και αναμένει όλοι οι πολίτες να ενεργοποιηθούν για να δώσουν τη δική τους απάντηση στα ερωτήματα:

Θα μπορούσε να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη μια από τις σημαντικότερες πόλεις της  Ευρώπης, για την οποία να μιλάνε παντού; Θα μπορούσε έστω να ξαναγίνει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Μεσογείου; Θα μπορούσε να ξαναγίνει ένας σπουδαίος τόπος προορισμού, που να την υμνούν οι ταξιδιώτες; Με άλλα λόγια, μπορούμε να ξαναδώσουμε στη Θεσσαλονίκη τη δική της χαμένη λάμψη;

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ εξέφρασε την προσδοκία ότι η εκδήλωση μπορεί να έχει ένα διαφορετικό, ένα πιο πρακτικό, πρώτο έστω, αποτέλεσμα.
 Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια συνέχεια και βέβαια να καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.

«Προσβλέπουμε σε 3 διαδοχικά στάδια σύνθεσης και ένα τελικό ζητούμενο με χρονικό ορίζονται από σήμερα μέχρι τον Ιούνιο που έρχεται.

1.    Σημερινός στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα ενεργοποίησης και συμμετοχής στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες.  Οι ιδέες και τα οράματα που θα ακουστούν σήμερα και όσα ακολουθήσουν στα επόμενα στάδια θα πρέπει να ιεραρχηθούν πάνω σε μια ρεαλιστική βάση υλοποίησης.
2.    Προσδοκούμε, κάτι που θα φανεί πιο καθαρά στο τέλος της σημερινής εκδήλωσης, να ακολουθήσουν 1-2 ακόμη παρόμοιες ή διαφορετικής οργάνωσης εκδηλώσεις όπου θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε την διαδικασία με σχόλια και προτάσεις αρκετών άλλων ομάδων πολιτών.  Και βέβαια η σκέψη μας πηγαίνει κυρίως στους σημερινούς νέους, που σίγουρα έχουν να προσθέσουν πολλές και φρέσκες απόψεις, και πρέπει να κληθούν και να τις καταθέσουν.
3.    Κρίνουμε απαραίτητες τις απόψεις και την κριτική που μπορούν να ασκήσουν οι βασικοί φορείς και οι αρχές που νομιμοποιούνται να υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις.
4.    Και τέλος, θα θέλαμε να καταλήξουμε σε ένα μνημόνιο εφικτών απαιτήσεων της μεγαλύτερης δυνατής μερίδας πολιτών της Θεσσαλονίκης που μπορεί να τεθεί σοβαρά υπ’ όψιν, και να ζητηθεί η δέσμευση, ή η ρητή διαφοροποίηση, του οποιουδήποτε και ΟΛΩΝ των υποψήφιων αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα επιδιώξουν την ψήφο μας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Υποψήφιος Δήμαρχος μόνο αν υπάρχει υπερκομματικό ενδιαφέρον

Σε δηλώσεις του στη Voria o κ. Ευθυμιάδης αποκάλυψε ότι τον ίδιο θα τον ενδιέφερε να αναλάβει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης μόνο αν αισθανθεί ότι οι συνθήκες είναι  ώριμες πλέον και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι εξαρτημένη από τα κόμματα. Δεδομένου του ενδιαφέροντός του και της ενασχόλησής του με τα κοινά εδώ και μια εικοσαετία, μόνο μια υπερκομματική προοπτική θα του έδινε το έναυσμα να συνεχίσει να προσφέρει στην πόλη αυτή ως δήμαρχος, είπε. Εάν λοιπόν ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά και τη διοικητική αλλαγή που θα γίνει με τον« Καλλικράτη» έχει ξεφύγει από τα κομματικά όρια, ο κ. Ευθυμιάδης δεν θα είχε αντίρρηση να συνεισφέρει από τις επάλξεις της δημαρχίας.


Εξάλλου, στην ομιλία το ο κ. Ευθυμιάδης επισήμανε ότι «το νόημα  στην καθημερινή ζωή της πόλης  θα δοθεί αν έχουμε την ικανότητα να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, μέσα από συμμαχίες, συμπράξεις και συνέργιες. Αν έχουμε την ικανότητα να σχηματίσουμε ένα μέτωπο και να βαδίσουμε προς κοινούς στόχους.

Οι στόχοι αυτοί υπερβαίνουν τις δυνάμεις της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών, η οποία επί σειρά ετών έπραξε σιωπηλά όσα τα μέλη της πίστευαν ό,τι έπρεπε. Ξεπερνούν τις δυνατότητες μιας κοινωνικής ομάδας, αλλά και τους συνήθεις ορίζοντες του τοπικού πολιτικού προσωπικού. Χρειάζεται διάλογος σε βάθος αλλά με συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε σήμερα εδώ», τόνισε καταλήγοντας. 

Δημήτρης Μπακατσέλος

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Μπακατσέλος στην ομιλία του ανέφερε ότι το σύγχρονο σύνθημα της πόλης είναι το «Σώσωμεν την Θεσσαλονίκην» η οποία από Νύφη του Θερμαϊκού έχει μετατραπεί σε Ωραία Κοιμωμένη.

Ειδικότερα ο κ. Μπακατσέλος ανέφερε τα ακόλουθα «Σε 677 ημέρες η πόλη με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, το δραστήριο επιχειρηματικό στοιχείο, το κοσμοπολίτικο παρελθόν θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της. Όμως δώρα η Θεσσαλονίκη μας δεν θα πάρει από κανέναν, ούτε από τους κατοίκους της.

Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο παλινωδεί ανάμεσα με μικροπολιτικές αντιπαλότητες και προσωπικές στρατηγικές, το λιμάνι της πόλης απομονωμένο ακτοπλοϊκά προσπαθεί να ανταγωνιστεί βαλκανικές κωμοπόλεις, η ζώνη καινοτομίας έχει γίνει ζώνη αργοπορίας, το διεθνές πανεπιστήμιο λειτουργεί ως διεθνές φροντιστήριο, τα πανεπιστήμια ψάχνουν χώρους να στεγάσουν τους φοιτητές τους, η επέκταση του αεροδιαδρόμου καθυστερεί, η υποθαλάσσια πνίγηκε, και ένα σωρό απαραίτητα έργα που εξαγγέλλονται και χειροκροτούνται, λιμνάζουν και εγκαταλείπονται. Και χωρίς υποδομές, η πόλη υποφέρει από συντεχνιακούς αποκλεισμούς, εκτεταμένη ρύπανση, απαράδεκτο κυκλοφοριακό, ανεξέλεγκτο παρεμπόριο και το επιχειρείν πνίγεται και η ανάπτυξη βαλτώνει.

Η αναγέννηση όμως είναι στα χέρια μας. Εχθρός είναι μόνον ο χρόνος και ο κακός μας εαυτός. Μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε μια πόλη ανθρώπινη που θα προσφέρει ποιότητα ζωής σε κατοίκους και τουρίστες. Που θα έχει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο και διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο που θα διοργανώνονται διεθνούς βεληνεκούς γεγονότα, που θα έχει σύγχρονα ανταγωνιστικά πανεπιστήμια και πρότυπη ζώνη καινοτομίας, που θα προσφέρει κίνητρα για την εγκατάσταση των πραγματικά καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα έχει θαλάσσιες υποδομές και μαρίνες που θα εισφέρουν επιπρόσθετο εισόδημα στην περιοχή και θα διαθέτει αναγνωρίσιμα μουσεία και πολιτιστικές υποδομές που από μόνες τους θα αποτελούν θέλγητρα επίσκεψης στην πόλη. Μια Θεσσαλονίκη που θα είναι κέντρο εμπορίου με ασφαλή πράσινα πάρκα για να παίζουν τα παιδιά μας, μια πόλη που θα είναι αυτόφωτη, αναγνωρίσιμη, ευχάριστη, φιλική, δίκαιη, ανθρώπινη, προσιτή, που θα επιβραβεύει την αριστεία, μια πόλη βγαλμένη από τα παλιά με σύγχρονα δεδομένα, με όραμα, με ψυχή, μια πόλη που θα τιμά τον εαυτό της και τους πολίτες της», τόνισε καταλήγοντας.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι καθηγητές  κ. Βαρώτσος, κ. Κωτσιόπουλος και κ. Καιρίδης, οι επιχειρηματίες κ.  Πέγκας και Ανδρεάδης, ο συγγραφέας δημοσιογράφος κ. Σκαμπαρδώνης και ο δημοσιογράφος  και εκδότης κ. Τούλας.

Business Story
Off

ZENITH