Skip to main content

Διαμαρτυρία για παλαιό σχολείο της ελληνικής ομογένειας στην Πόλη

Το ζήτημα της έδρας της γραμματείας ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, που βρίσκεται σε παλαιό σχολείο της ελληνικής ομογένειας, έθεσαν οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Γιώργος Κουμουτσάκο
Το ζήτημα της έδρας της γραμματείας ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, που βρίσκεται σε παλαιό σχολείο της ελληνικής ομογένειας, έθεσαν οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Γιώργος Κουμουτσάκος στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ, στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη δεξίωση που οργανώθηκε προς τιμήν των μελών της επιτροπής από τον Τούρκο υπουργό επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

«Θέσαμε το ζήτημα δημοσίως, προκειμένου όχι μόνο οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Τούρκοι συνάδελφοι να έχουν γνώση του ζητήματος», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος. «Νιώθαμε, ότι πρέπει να θέσουμε το θέμα, γιατί αφορά περιουσία της ελληνικής ομογένειας και γιατί ήταν σχετικό με την ουσία των συζητήσεων εδώ στην Πόλη», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος που μίλησε για «διασταύρωση των πληροφοριών που είχαμε, από καταγγελίες από μέλη της ρωμαίικης κοινότητάς μας».

«Το ζήτημα δεσμεύτηκε να διερευνήσει ο πρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής κ. Ζουλφί Ελβάν», είπε.

Η κοινότητα του Αγίου Φωκά, Ορτάκιοϊ, στην οποία ανήκε το ιστορικό κτήριο του σχολείου, έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ζητά την επιστροφή του σχολείου στην ιδιοκτησία της, αφού δεν χρησιμοποιήθηκε για τους σκοπούς για τους οποίους απαλλοτριώθηκε από το κράτος το 1999.

Ο υπουργός επικρατείας, κ. Εγκεμέν Μπαγίς, διαμήνυσε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και το ίδρυμα του Αγίου Φωκά ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα αποδώσει τα ενοίκια που οφείλονται στην κοινότητα.

Στην τελετή των εγκαινίων έδρας της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην Κωνσταντινούπολη, στις 6 Δεκεμβρίου του 2009, ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου και είπε χαρακτηριστικά «αυτό το κτήριο θα γίνει ένας τόπος όπου η Πόλη και οι Πολίτες θα μοιράζονται τις κοινές ιδέες που θα έρθουν από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».

Εκπρόσωπος της ελληνορθόδοξης μειονότητας σημείωσε τότε ότι η κοινότητα εκτιμά ιδιαίτερα τον σημερινό επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην άμεση προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας στην Ε.Ε. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από την ευρωπαϊκή διαδικασία», είπε και πρόσθεσε ότι θα ευχόταν να μην υπήρχαν αυτές οι επιπλοκές γύρω από την ιδιοκτησία του κτηρίου.

«Μόνη μας ανησυχία μας είναι να εξασφαλιστεί το περιουσιακό δικαίωμα της κοινότητας», είπε.

ZENITH