Skip to main content

Διαμαρτυρία για την εξαίρεση της Καβάλας από το Ρυθμιστικό

Την έντονη διαμαρτυρία του προς την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη εκφράζει με επιστολή του ο Νομάρχης Καβάλας, Θ. Καλλιοντζής, επειδή η Καβάλα παραμένει η μόνη πόλη για την οποία
Για κατάφωρη αδικία εις βάρος της Καβάλας, με τη στέρηση ενός εργαλείου που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος, κάνει λόγο ο Νομάρχης Καβάλας Θεόδωρος Καλλιοντζής σε επιστολή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη.  Ο λόγος της έντονης διαμαρτυρίας του Νομάρχη Καβάλας είναι η συνεχιζόμενη απραξία των υπηρεσιών του υπουργείου ως προς την εφαρμογή του άρθρου 2 του Ν. 2508/97 και για την πόλη της Καβάλας, βάσει του οποίου καταρτίζονται και εγκρίνονται ρυθμιστικά σχέδια και προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος σε έξι πόλεις –μεταξύ τους και η Καβάλα.

Στην επιστολή του ο κ. Καλλιοντζής ανατρέχει στις διαδικασίες ένταξης της Καβάλας στο νέο Ρυθμιστικό, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003, στις οποίες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας και το Περιφερειακό Συμβούλιο ανταποκρίθηκαν, αλλά (όπως τονίζει) παρά τις συνεχείς προσπάθειες και οχλήσεις της Νομαρχίας προς το υπουργείο έκτοτε –και επί έξι χρόνια!- δεν σημειώθηκε η παραμικρή πρόοδος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προχώρησε ποτέ στην έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των κατ’ αρχήν ορίων της περιοχής ελέγχου του ρυθμιστικού σχεδίου Καβάλας, αποφεύγοντας να αιτιολογήσει εγγράφως την παράλειψη αυτή. Μάλιστα, προφορικά διοχετεύθηκε από το υπουργείο ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού της αρμόδιας υπηρεσίας –πράγμα που αμφισβητεί ευθέως ο κ. Καλλιοντζής, αφού για τις υπόλοιπες πέντε πόλεις οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά.

Η Νομαρχία Καβάλας, αφού άσκησε επί μακρόν έντονες πιέσεις, απέστειλε και επικαιροποίηση των σχετικών γνωμοδοτήσεων στις αρχές του 2009, μετά από αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς πάλι να δοθεί η παραμικρή συνέχεια από πλευράς υπουργείου! Σύμφωνα με τον κ. Θ. Καλλιοντζή, η Νομαρχία γνωστοποίησε στο υπουργείο πως είναι διατεθειμένη ακόμα και να χρηματοδοτήσει την απαραίτητη μελέτη, προκειμένου να ενεργοποιηθεί επιτέλους και για την Καβάλα η διάταξη για το Ρυθμιστικό Σχέδιο και να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση –όπως προβλέπεται και από το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

ZENITH