Skip to main content

Διαπραγμάτευση - θρίλερ με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα...

Διαπραγμάτευση θρίλερ στο Brussels Group - Όλο και πιο πίσω πάει το έκτακτο Eurogroup -Σκληρές πιέσεις από τους δανειστές για μέτρα λιτότητας - Αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τη ρήξη η κυβέρνηση, εάν επ

Μπορεί η Μεγάλη Εβδομάδα να ξεκινάει στις 6 Απριλίου, ωστόσο η εβδομάδα των παθών ξεκίνησε για την κυβέρνηση από χθες, Σάββατο, που ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η συζήτηση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι δανειστές επιμένουν να ζητούν πιο σκληρά και κοστολογημένα μέτρα άμεσης απόδοσης.Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, αναφέρουν ότι «υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι "συνήθεις ύποπτοι", όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά και οι "έχοντες και κατέχοντες"».

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να λάβει υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, και αύξηση φορολογίας, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένη να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα και να φτάσει μέχρι και τη ρήξη με τους εταίρους, εφόσον εμμείνουν στις απαιτήσεις τους για νέα μέτρα λιτότητας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές, αποκλείοντας αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανατροπές στα εργασιακά και μειώσεις μισθών- συντάξεων, με τους δανειστές να επιμένουν στην κατάργηση εξαιρέσεων του ΦΠΑ, ειδικά στα νησιά, που σήμερα οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30%,.

Ενδεικτικό των διαθέσεων της ελληνικής πλευράς είναι το non paper του Μαξίμου την Παρασκευή, με το οποίο κατέστησε σαφές ότι η χώρα δεν είναι άλλο διατεθειμένη να εξυπηρετεί το χρέος της, με ίδια μέσα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις και προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς με πιστωτικό γεγονός εντός της ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, όλα φαίνεται ότι μπορεί να κριθούν το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου, οπότε πρέπει να πληρωθεί η δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, κάτι που πολύ δύσκολα θα γίνει εάν δεν εκταμιευθεί μέρος των δόσεων του τρέχοντος προγράμματος. Μία μέρα νωρίτερα, στις 8 Απριλίου, ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών που δεν αναμένεται να συμμετέχουν.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει διασφαλίσει 1,2 δις ευρώ από «δέσμευση» διαθεσίμων ΔΕΚΟ, ταμείων και άλλων φορέων, με στόχο να καλύψει την πληρωμή συντάξεων που ξεκινά από αύριο, αλλά η κάλυψη αυτή αφορά στον Μάρτιο, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι τα λεφτά τελειώνουν στα μέσα Απριλίου.

Για να ξεκλειδώσουν χρήματα προς την Ελλάδα, έστω ένα μέρος της δόσης, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων, η συνεδρίαση του οποίου τοποθετείται στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, και πάντως μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την ερχόμενη Τετάρτη και μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικές πηγές έλεγαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν υπάρχουν ενδείξεις - και αυτό είναι το σημαντικό- ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα. Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Κοινοτικές πηγές δήλωσαν χθες ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Υπενθύμιζαν επίσης ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η λίστα περιλαμβάνει 18 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων:
 
-αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία,
-αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
-φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
-αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίες αναφέρεται). Η ελληνική πλευρά συμμετέχει με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη.
 
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

 Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
 
Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα.
 
Το απόγευμα (19:00) της Κυριακής συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.

ZENITH