Skip to main content

Διαρκώς πιο ελκυστική για ξένους επενδυτές η Βουλγαρία

Την περίοδο 2004 –2008, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Ernst & Young, υλοποιήθηκαν συνολικά 287 ξένα επενδυτικά σχέδια στη χώρα, τα οποία προέρχονται κυρίως από Γερμανία, Αυστρία και Ελλάδα. Ο αριθμό
Ευρωπαίοι προερχόμενοι από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελλάδα είναι οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές που στρέφονται στη Βουλγαρία, για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Η τάση αυτή δε αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, παρά την κάμψη που έχει παρατηρηθεί εσχάτως λόγω της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα φαίνεται ότι καθίσταται όλο και πιο ελκυστική για τους αλλοδαπούς επενδυτές.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση της εταιρίας Ernst & Young, η οποία αναφέρει ότι η Βουλγαρία κατατάσσεται δεύτερη σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την περίοδο 2004 –2008, όπως αναφέρεται, υλοποιήθηκαν συνολικά 287 ξένα επενδυτικά σχέδια στη χώρα, και ο αριθμός αυτός την κατατάσσει ως το δεύτερο επενδυτικό προορισμό στην περιοχή, μετά τη Ρουμανία (612 σχέδια), ενώ έπεται (με 164 σχέδια) στην 3η θέση η Σερβία.

Συγκεκριμένα, βάσει ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν συνολικά 203 εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών, στα τέλη του 2009, η Βουλγαρία γίνεται διαρκώς πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές, αν και το 54% αυτών πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικά ακόμη περιθώρια βελτίωσης την επόμενη τριετία. Πιο ελκυστικοί τομείς για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) θεωρούνται οι κατασκευές, η μηχανολογία και η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προκύπτει από σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ernst & Young, η Νοτιοανατολική Ευρώπη προσελκύει το 25% όλων των ΑΞΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τα κυριότερα σχέδια στην περιοχή, στα οποία συμμετέχουν και ξένοι επενδυτές, αφορούν πλέον στις κατασκευές, καθώς, μετά το 2006, παρατηρήθηκε περιορισμός των ξένων επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά στην προέλευση των εν λόγω ΑΞΕ, περίοπτη θέση έχουν οι Έλληνες. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία στη γειτονική χώρα υπάρχουν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ το συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο ξεπερνά τα 2,8 δισ. ευρώ. Η κρίση, πάντως, έχει ρίξει βαριά τη σκιά της και στον τομέα αυτό, αφού σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο πρώτο 7μηνο του 2009 η αξία των άμεσων ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία ανήλθε σε μόλις 69,6 εκ. ευρώ και ήταν περί τις 4 φορές μικρότερη σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Παρά την υποχώρηση η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στην 3η θέση των πιο σημαντικών επενδυτικών εταίρων της Βουλγαρίας.

ZENITH