Skip to main content

Διαρροή απόρρητων εγγράφων για το Αφγανιστάν στη WiliLeaks

Ένας τεράστιος όγκος 92.000 αμερικανικών απορρήτων εγγράφων που περιγράφουν με λεπτομέρεια τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δόθηκε χθες Κυριακή στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα WikiLeaks.
Ένας τεράστιος όγκος 92.000 αμερικανικών απορρήτων εγγράφων που περιγράφουν με λεπτομέρεια τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δόθηκε χθες Κυριακή στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα WikiLeaks.

Σε αυτά αποκαλύπτονται με λεπτομέρειες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων Αφγανών αμάχων, η ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν και φερόμενοι δεσμοί μεταξύ των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των Αφγανών ανταρτών.

Τα απόρρητα αυτά αρχεία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από την ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσιεύθηκαν από την αμερικανική εφημερίδα New York Τimes, τη βρετανική Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν απερίφραστα την αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές, ενώ θέτει σε κίνδυνο και απειλεί την εθνική ασφάλεια. Τα έγγραφα αυτά καλύπτουν διάφορες περιόδους δύο αμερικανικών κυβερνήσεων και «δείχνουν με απίστευτη λεπτομέρεια γιατί, μετά τη δαπάνη από τις ΗΠΑ σχεδόν 300 δισ. δολαρίων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν είναι τώρα ισχυρότεροι από οποιαδήποτε άλλη εποχή από το 2001», επισημαίνουν οι New York Τimes.

Ο Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η WikiLeaks δεν έκανε «καμία προσπάθεια» να έρθει σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τα έγγραφα αυτά, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2004 ως το Δεκέμβριο του 2009, προτού ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική του στο Αφγανιστάν.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία φέρουν τον τίτλο «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου», συντάχθηκαν, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα WikiLeaks, από στρατιώτες και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι «περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ». Δεν καλύπτουν, επισημαίνεται, άκρως απόρρητες επιχειρήσεις ή αυτές των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην ISAF.

Οι New York Τimes σημειώνουν ότι οι πληροφορίες αυτές συνιστούν «ένα ημερολόγιο μιας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δύναμης που συχνά λιμοκτονεί για πόρους και προσοχή, καθώς αγωνίζεται κατά των ανταρτών οι οποίοι αυξάνονται, συντονίζονται καλύτερα και γίνονται πιο φονικοί κάθε χρόνο».

Η αμερικανική εφημερίδα παραδέχεται ότι τα έγγραφα αυτά αποτελούν «μια μη ολοκληρωμένη καταγραφή του πολέμου (...). Τα έγγραφα δεν καλύπτουν επίσης τα γεγονότα του 2010, όταν άρχισε η άφιξη επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και εφαρμόστηκε μια νέα στρατηγική κατά των ανταρτών».

Ωστόσο, σημειώνει, παρέχουν μια «αποκαρδιωτική εικόνα» της αφγανικής αστυνομίας και των στρατιωτών, για την εκπαίδευση των οποίων το Πεντάγωνο δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα έγγραφα περιγράφουν επεισόδια αστυνομικής ωμότητας, μικρής και μεγάλης διαφθοράς, εκβιασμούς και απαγωγές. Ορισμένοι αστυνομικοί λιποτακτούν και εντάσσονται στις τάξεις των Ταλιμπάν. Άλλοι κατηγορούνται για συνεργασία με αντάρτες, λαθρεμπόρους όπλων και ληστές αυτοκινητοδρόμων», υπογραμμίζουν οι New York Τimes.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι το Πακιστάν, ο σύμμαχος των ΗΠΑ που λαμβάνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Ουάσιγκτον, φέρεται ότι επιτρέπει στη μυστική του υπηρεσία να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και να τους συναντάει κρυφά «για τη διοργάνωση δικτύων ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν».

Σύμφωνα, επίσης, με τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την WikiLeaks, το Ιράν μετέχει μυστικά στην εκστρατεία κατά των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, προσφέροντας στους Ταλιμπάν χρήματα, όπλα και εκπαίδευση.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian επικεντρώθηκε από την πλευρά της σε αυτά που αποκαλύπτουν τα έγγραφα για μονάδες καταδρομέων, όπως η Task Force 373 - μια μυστική ομάδα του αμερικανικού στρατού και του ναυτικού-, οι οποίες καταδιώκουν τους επικεφαλής των Ταλιμπάν για να «τους σκοτώσουν ή να τους αιχμαλωτίσουν» χωρίς δίκη.

Οι ΗΠΑ, επισημαίνει επίσης η εφημερίδα, απέκρυψαν στοιχεία ότι οι Ταλιμπάν απέκτησαν ολέθριους πυραύλους εδάφους-αέρος και περιγράφει την κλιμάκωση των βομβιστικών επιθέσεων με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε δρόμους από τους Ταλιμπάν, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άμαχοι μέχρι σήμερα.

Οι New York Τimes περιγράφουν επίσης το θάνατο Αφγανών αμάχων και τη μετέπειτα συγκάλυψη του γεγονότος «όχι μόνον σε αεροπορικές επιδρομές, αλλά και σε συμπλοκές με ένα ή περισσότερα άτομα (...) Οι νεκροί, όπως φαίνεται επανειλημμένως στα έγγραφα αυτά, δεν ήταν βομβιστές αυτοκτονίας ή αντάρτες και πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν δημοσιοποιήθηκαν εκείνη τη στιγμή».

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει, επίσης, ότι, σύμφωνα με τα απόρρητα αυτά έγγραφα, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) επέκτεινε το ρόλο της στο Αφγανιστάν, με παραστρατιωτικές μονάδες που στήνουν ενέδρες και διατάσσουν αεροπορικές επιδρομές. «Από το 2001 ως το 2008, η CIA χρηματοδοτούσε τον προϋπολογισμό της κατασκοπευτικής υπηρεσίας του Αφγανιστάν και τη διοικούσε ως μια κατ΄ ουσίαν θυγατρική της», υπογραμμίζουν.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται, τέλος, στην επισφαλή και επιδεινούμενη κατάσταση της ασφάλειας στο βορρά, όπου έχουν αναπτυχθεί Γερμανοί στρατιώτες.

«Πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να υπάρχει (σε αυτά τα έγγραφα) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νέες πληροφορίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.

Υπερασπίζεται τη διαρροή ο ιδρυτής της Wikileaks

Ο ιδρυτής της Wikileaks υπερασπίστηκε σήμερα τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων, γεγονός που προκάλεσε την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η καλή δημοσιογραφία είναι αμφιλεγόμενη από τη φύση της», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο Τζούλιαν Ασάντζι, Αυστραλός 39 ετών. «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να τα βάζει με τους ισχυρούς και όταν τους προκαλείς υπάρχουν πάντα αντιδράσεις».

Το Wikileaks, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2006, είναι ένας ιστότοπος με πληροφορίες και αναλύσεις για την πολιτική, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. Αυτοαποκαλείται «το πρώτο ειδησεογραφικό πρακτορείο του λαού» και ζητά ανώνυμους συνεργάτες. Έγινε γνωστό το 2009 όταν δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα που προορίζονταν για την πολυεθνική εταιρεία Trafigura που εμπλέκεται στην υπόθεση ρίψης τοξικών αποβλήτων στην Ακτή του Ελεφαντοστού.


Αναξιόπιστη η Wikileaks, λέει η Αμερικανική κυβέρνηση

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές επικρίνει την WiliLeaks, υπογραμμίζοντας ότι οι διαρροές απόρρητων εγγράφων στον Τύπο απειλούν την ασφάλεια της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το Wikileaks «δεν είναι ένας αντικειμενικός, ενημερωτικός ιστότοπος, αλλά περισσότερο μία οργάνωση που αντιτίθεται στην αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν», σύμφωνα με Αμερικάνο αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Όμως ο Ασάντζι δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times ότι αυτές οι διαρροές είναι προς όφελος του κοινού.

«Δείχνουν όχι μόνο σοβαρά γεγονότα, αλλά επίσης και τη σκληρή πλευρά του πολέμου, του θανάτου ενός παιδιού κατά τη διάρκεια μεγάλων επιχειρήσεων που σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους», επεσήμανε.

Τη διεξαγωγή έρευνας ζητά η Γερμανία

Εξάλλου η Γερμανία ζήτησε σήμερα να ερευνηθούν οι αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει το Ιράν και το Πακιστάν στους Ταλιμπάν.

«Πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να υπάρχει (σε αυτά τα έγγραφα) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νέες πληροφορίες», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.

Από τη μεριά του ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την ελπίδα οι διαρροές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να «μην δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα» στην περιοχή «και δεν πιστεύω ότι θα το κάνουν», πρόσθεσε.

Καταγγέλλει η βρετανική  κυβέρνηση

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε τη διαρροή εγγράφων που κατηγορούν τις διεθνείς δυνάμεις ότι ευθύνονται για τις σημαντικές απώλειες ζωών πολιτών στο Αφγανιστάν.

«Καταγγέλουμε τη χωρίς έγκριση δημοσιοποίηση κάθε απόρρητου εγγράφου», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης. «Ο Λευκός Οίκος έκανε μία δήλωση. Δεν σχολιάζουμε έγγραφα που έχουν διαρρεύσει», πρόσθεσε αναφερόμενος στην αντίδραση της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που κατήγγειλε τις «ανεύθυνες διαρροές».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα «συνεχίσει να ζητά από το Πακιστάν να κάνει ό,τι μπορεί για την εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στο ή από το πακιστανικό έδαφος».

Ανεύθυνη η δημοσιοποίηση των εγγράφων, λέει ο Χουσέιν Χακάνι

Ο Πακιστανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη δημοσιοποίηση, χθες, Κυριακή, εμπιστευτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών.

Σε ανακοίνωσή του ο Χουσέιν Χακάνι τονίζει ότι τα έγγραφα αυτά, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks, περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

«Οι ΗΠΑ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι στρατηγικοί εταίροι και πολεμούν από κοινού, στρατιωτικά και πολιτικά, την Αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν συμμάχους της».

ZENITH