Skip to main content

Διαρροή διαλύματος σιδήρου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης από τη ΔΕΗ, μέσα στο χώρο του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου.
Διαρροή διαλύματος τριχλωριούχου σιδήρου εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης από τη ΔΕΗ, μέσα στο χώρο του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθυντή του Σταθμού, Ν. Αποστολίδη, «η διαφυγείσα ποσότητα υπολογίζεται σε 6 τόνους, ενώ η διαρροή αποδίδεται σε αστοχία ελαστικού σωλήνα σε σημείο δίπλα στη δεξαμενή».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διαρροή έγινε άμεσα αντιληπτή. Αμέσως έγινε χρήση υλικού, ώστε να εξουδετερωθεί η όξινη αντίδραση του διαλύματος. Παρέχονται, εξάλλου, διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς ο σταθμός, αφού ελέγξει την οξύτητα του εξουδετερωμένου υλικού, θα το διαθέσει στην απόθεση του Νοτίου Πεδίου.

Τονίζεται επίσης ότι δεν υπήρξε βλάβη εξοπλισμού ή οποιαδήποτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς το διάλυμα δεν ήρθε σε επαφή με αποχέτευση ούτε έβλαψε τον υδροφόρο ορίζοντα.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε σήμερα ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο οποίος απέστειλε κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων στο χώρο του συμβάντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Κοζάνης, το κλιμάκιο της νομαρχίας μετά από επιτόπιο έλεγχο έκρινε ότι δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ανησυχίας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, ενώ εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα, οι ενέργειες της ΔΕΗ αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης διαπιστώνει για μια ακόμη φορά σημαντικές παραβάσεις εκ μέρους της ΔΕΗ. Στο σχετικό έγγραφο τονίζεται ότι παρατείνεται η λειτουργία των ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η παράβαση εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων στα ορυχεία της περιοχής, η υπέρβαση των αέριων ρύπων που προέρχονται από μεγάλες διαρροές τέφρας και η υστέρηση της ΔΕΗ ως προς την ενσωμάτωση των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στην εφαρμογή τους.

Απαντώντας στον Συνήγορο του Πολίτη, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής επισημαίνει ότι αναφορικά με τις παραβάσεις της ΔΕΗ, η νομαρχία έχει επιβάλει πρόστιμα, έχει θέσει επιτακτικά το θέμα της ενσωμάτωσης και εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών και έχει δώσει εντολή οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρακολουθούν στενά τις συγκεντρώσεις εκπομπών αερίων ρύπων.

ZENITH