Skip to main content

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις για αναδιάρθρωση του χρέους η κυβέρνηση

Η δεύτερη δόση των δανείων που προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης αναμένεται να καταβληθεί το Σεπτέμβριο διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η δεύτερη δόση των δανείων που προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ, και η οποία αναμένεται να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο έχει εξασφαλισθεί, διαβεβαίωσε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος για επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα το 2010.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να σταματήσει η φημολογία των τελευταίων ημερών. «Το παιχνίδι των φημών πρέπει να σταματήσει. Οιφήμες δεν έχουν ονοματεπώνυμο έχουν όμως κερδοσκοπικές διαστάσεις. Πρόκειται για αστεία πράγματα», υπογράμμισε.

Επιπλέον, παρουσίασε σειρά νομοσχεδίων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, τα βασικότερα από τα οποία είναι τα εξής:

- Τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΛΛΣΤΑΤ. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή την πρότασή του για τα τέσσερα μέλη της Αρχής.

- Εξυγίανση του ΟΣΕ.

- Εξίσωση των ορίων ηλικίας.

- Συγκρότηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

- Ανάληψη της εποπτείας της ΕΠΕΙΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

- Αγορά των τεχνικών παιγνίων.

Σύμφωνη με τους στόχους της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου τη μείωση του ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με το 2009, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει ζήτημα παγώματος της επιστροφής ΦΠΑ, αλλά «συστηματικός έλεγχος έτσι ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του μέτρου», ενώ επεσήμανε πως οι επιστροφές είναι αυξημένες το Μάιο.

Αναφερόμενος στα κρατικά έσοδα ανακοίνωσε ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 8%, ενώ παράλληλα οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 10%.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4%, αποδίδοντάς την στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας για τις επερχόμενες δράσεις ανοίγματος των αγορών. «Ηδη ανακοινώθηκαν αυτές για τα βυτιοφόρα, ενώ την περίοδο αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ.Πάγκαλος, βρίσκεται σε διαβούλευση με τους φορείς για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», τόνισε.

Τέλος, διέκρινε δειλά σημάδια ανάκαμψης από τα στοιχεία εξέλιξης του ΑΕΠ, που προέρχονται κυρίως από τον όγκο των λιανικών πωλήσεων.

ZENITH