Skip to main content

Διάσταση απόψεων μεταξύ διοίκησης και βασικού μετόχου

Μετ΄ εμποδίων πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ ΑΕ που μετεξελίχθηκε σε λαϊκή συνέλευση, καθώς οι εκπρόσωποι του ΕΚΘ, ΑΔΕΔΥ και Κινήσεων Πολιτών πραγματοποίησαν «εισβολή» ζητώντας πάγωμα τι
Επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον του γαλλικού ομίλου Suez, για να αποκτήσει το 23% του μετοχικού κεφαλαίου και το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ, ο   εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γαλλικής εταιρίας Suez Environment για την περιοχή της Ευρώπης, Πιέρ Αντράντε, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη γενική συνέλευση της εταιρίας.

Μιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε μετ’επεισοδίων, καθώς προσήλθαν  κάτοικοι από διάφορους δήμους, εκρόσωποι του ΕΚΘ, της ΑΔΕΔΥ, της επιτροπής κατά της ακρίβειας και δημοτικών παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης και Ωραιοκάστρου οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας και ζήτησαν  το «πάγωμα» των τιμολογίων ύδρευσης- που ίσχυε για το α’ 4μηνο του τρέχοντος έτους- να παραταθεί μέχρι τέλος του χρόνου, λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Ήταν μια γενική συνέλευση που εν πολλοίς εξελίχθηκε σε λαική συνέλευση διαμαρτυρίας σε βάρος της τιμολογιακής πολιτικής της διοίκησης της ΕΥΑΘ και της κυβέρνησης που σχεδιάζει την ιδιωτικοποίησή της. Η γενική συνέλευση που διεκόπη αρκετές φορές από τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωθέντων και εξαιτίας αυτών άργησε να ξεκινήσει, χαρακτηρίστηκε και από μια διάσταση απόψεων μεταξύ διοίκησης ΕΥΑΘ και του μεγαλομετόχου του δημοσίου, του υπουργείου Οικονομίας, που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Χαράλαμπο Καλλίνικο, όσον αφορά στην απαλλαγή ευθυνών της προηγούμενης διοίκησης υπό τον κ. Σκόδρα. 

Στο μέτωπο της Suez o κ. Αντράντε ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος της Suez ενδιαφέρεται για το μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ, ώστε να φέρει στην ελληνική εταιρία την τεχνογνωσία και την αξία ενός παγκόσμιου ομίλου όπως της Suez, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης. Ξεκαθάρισε ότι για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ ενημερώθηκε ο όμιλος από τις εφημερίδες και αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης. Σήμερα διευκρίνισε ότι η Suez Environment κατέχει το 5,33% της ΕΥΑΘ και ότι παρέστη στη γενική συνέλευση ως μέτοχος.

Ωστόσο ο κ. Αντράντε δεν ψήφισε υπέρ της απαλλαγής των μελών της προηγούμενης διοίκησης για τα οικονομικά αποτελέσματα, γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για τους ισολογισμούς της ΕΥΑΘ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Νίκος Παπαδάκης δήλωσε ότι δεν θα ξαναγίνει αυτό εκ μέρους της διοίκησης, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την απαλλαγή ευθυνών της προηγούμενης διοίκησης, γιατί «έφυγε νύχτα, υπάρχουν ακόμη δικαστικές εκκρεμότητας και γιατί οι φορολογικές αρχές διενεργούν ελέγχους». Ωστόσο ο εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου του υπουργείου Οικονομίας ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του 2009 και απάλλαξε τους πρώην διοικούντες από όποια ευθύνη. Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,133 ευρώ ανά μετοχή για τα κέρδη του  2009.

Στο αίτημα των κατοίκων για να συνεχιστεί το «πάγωμα» των τιμών ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, του δημοσίου, επέμεινε ότι θα εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει αυξηση  των τιμολογίων του νερού από 1/9/2010-31/12/2010. Σε αντίθεση με τον κ. Παπαδάκη, ο οποίος είπε ότι ο ίδιος προσωπικά τάσσεται υπέρ του παγώματος των τιμολογίων, θα μεταφέρει το αίτημα στο βασικό μέτοχο, αλλά αυτός αποφασίζει τελικά. Δεσμεύτηκε ότι τα τιμολόγια θα παραμείνουν «παγωμένα», αν στο μεταξύ δεν ολοκληρωθεί η γενική ανατιμολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό να διορθώσει μια σειρά από αδικίες στην τιμή του νερού και  αν δεν προηγηθεί σχετική διαβούλευση με τους φορείς.

Ο κ. Καλλίνικος ήταν καταπέλτης στις δαπάνες της νυν διοίκησης της ΕΥΑΘ, καθώς στο πνεύμα της λιτότητας στο δημόσιο  δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν προεγκρίνεται καμία χορηγία-δωρεά εκ μέρους της εταιρίας για το 2010, ακόμη και αυτών που έγιναν ήδη κατά το τρέχον έτος.  Στάση που δυσαρέστησε τον κ. Παπαδάκη, ο οποίος δήλωσε  ότι αν το υπουργείο Οικονομίας αποφασίζει με τέτοια λεπτομέρεια για τα θέματα της ΕΥΑΘ, τότε θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη επαφή και επικοινωνία με τον βασικό μέτοχο. Οι τοποθετήσεις του κ. Καλλίνιου προκάλεσαν την παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο δ.σ. της ΕΥΑΘ κ. Δημήτρη Βασιλειάδη, ο οποίος κατηγόρησε τον βασικό μέτοχο ότι «ελαφρά τη καρδία» απαλλάσσει την προηγούμενη διοίκηση για την οποία εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και πειθαρχικές διώξεις. Ο κ. Καλλίνικος διευκρίνισε ότι η απαλλαγή δεν αφορά ποινικές ευθύνες και μπορεί να ανακληθεί η απόφαση σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία ενοχής. Ο βασικός μέτοχος έδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει το γαϊτανάκι του « πολέμου» που είχαν οι εργαζόμενοι με την προηγούμενη διοίκηση στην ΕΥΑΘ, που είχαν πρωταγωνιστεί τον κ. Βασιλειάδη και τον κ. Σκόδρα, πρώην διευθύνοντα.

Στο μέρος της λαικής συνέλευσης διαμαρτυρίας κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Όχι στα χαράτσια», «Φθηνό νερό σε όλο το λαό», «Δεν σας θέλει ο λαός, ελικόπτερο και μπρος», τα οποία έδωσαν το δικό τους χρώμα. Αυτό αποτέλεσε μια νέα μορφή διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης που επικράτησε ένταση και διάλογος μεταξύ της διοίκησης της ΕΥΑΘ και εκπροσώπων του ΕΚΘ, της ΑΔΕΔΥ, της επιτροπής Ακρίβεια ΣΤΟΠ, δημοτικών παρατάξεων και πρωτοβουλιών πολιτών από το δήμο Θεσσαλονίκης και το δήμο Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Παπαδάκης είπε στους συγκεντρωμένους ότι και ο ίδιος τάσσεται  κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση.και το συγκεκριμένο  θέμα δεν έχει  απασχολήσει τη διοίκηση της εταιρίας.

 Για τις αυξήσεις ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ κ. Π.Τσαραμπουλίδης είπε ότι το ΕΚΘ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων νερού στη Θεσσαλονίκη το 2010, καθώς η ανεργία στη πόλη τείνει  στο 25% και οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί 25%-30%. Προειδοποίησε πως αν επιχειρηθεί αύξηση τιμών, θα γίνουν κινητοποιήσεις. Ο κ. Παπαδάκης υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα για πάγωμα, αλλά ο κ. Καλλίνικος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της ΚΥΑ, που προβλέπει αυξήσεις για το τελευταίο 4μηνο του 2010.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ωραιοκάστρου, κ. Σ.Τσόκας, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι διπλοπληρώνουν τέλος σύνδεσης 153 ευρώ για νερό. Για το θέμα αυτό κ. Παπαδάκης γνωστοποίησε ότι είχε συμφωνηθεί με τους δήμους  η επιστροφή του μισού ποσού του τέλους στους κατοίκους ή ο συμψηφισμός του ποσού  με τις οφειλές των δήμων προς την εταιρία ύδρευσης.

ZENITH