Skip to main content

Διάσταση Μέρκελ - Σόιμπλε για την Ελλάδα

Τριγμούς στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε στην Μπούντεστανγκ ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί έντιμο συμβιβασμό», προκαλώντας τη δυσαρέσκεια

Τριγμούς στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε στην Μπούντεστανγκ ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί έντιμο συμβιβασμό», προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας» επέμεινε η καγκελάριος της Γερμανίας, ανακοινώνοντας παράλληλα εξεταστική επιτροπή σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Σκάι, σε ιστολόγιο που απηχεί τις θέσεις του Γερμανού υπουργού Σόιμπλε ζητείται από την γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει ανυποχώρητη στις απαιτήσεις της Αθήνας. Χρειάζεται «ρήξη με την ΣΥΡΙΖΟκρατούμενη Ελλάδα και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την εξεταστική επιτροπή για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ που ανακοίνωσε η καγκελάριος, αναμένεται να προκαλέσει έντονα προβλήματα με τους κυβερνητικούς εταίρους της του SPD, «ξύνοντας παλιές πληγές».

Σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό την Τετάρτη το πρωί, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντρερ απάντησε ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ ήδη «από την εποχή του μέντορά της Χέλμουτ Κολ που επιθυμούσε και προωθούσε την ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα».  Ο κ. Σρέντερ πρόσθεσε ότι η εξεταστική θα μετατραπεί σε φόρουμ συζήτησης, «στο οποίο θα συζητηθούν οι ευθύνες όλων για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρωνόμισμα».

 

ZENITH