Skip to main content

Διαθέσιμος για το Δήμο δηλώνει ο Τζήκας

Τη διαθεσιμότητά του για την υποψηφιότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ο επικεφαλής της κίνησης «Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη», Αναστάσιος Τζήκας, αν και όπως σημείωσε βρισκόμαστε σε «προκριματικ
Τη διαθεσιμότητά του για την υποψηφιότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ο επικεφαλής της κίνησης «Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη», Αναστάσιος Τζήκας, αν και όπως σημείωσε βρισκόμαστε σε «προκριματική» περίοδο και η κοινωνία θα κρίνει.

Όπως τόνισε ο κ. Τζήκας, «είμαστε μία υπερκομματική κίνηση», ασχέτως της πολιτικής διαδρομής του καθενός, και επισήμανε ότι τα κόμματα δεν μπορούν να αγνοήσουν τη συγκυρία που επιτάσσει μια υπερκομματική υποψηφιότητα.

Ο ίδιος διαπιστώνει ένα διακομματικό ρεύμα αλλαγής και μια δυναμική που αναπτύσσει η κίνησή του, ενώ κάνει λόγο για κοινό πλαίσιο πρωτοβουλιών, χαρακτηρίζοντας πολύ θετικό σημάδι την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Τζήκας δηλώνει αισιόδοξος ότι ο πολιτικός χώρος της αντιπολίτευσης μπορεί να καταλήξει σε μία κοινή υποψηφιότητα και σημειώνει ότι θα την στηρίξει, ακόμη και αν δεν πρόκειται για τον ίδιο. Προσθέτει, δε, ότι εάν συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ στηρίξει κάποιον κομματικό υποψήφιο, «θα αξιολογήσουμε την υποψηφιότητα και θα πράξουμε αναλόγως».

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως η κίνηση θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της μετά τις τελικές ανακοινώσεις των υποψηφίων των κομμάτων.

Ο κ. Τζήκας σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις συνεργασίες και στις συνθέσεις «και όχι να μείνουν στη γωνία οι δημιουργικοί άνθρωποι», ενώ επισημαίνει ότι δύο είναι οι «σημαίες» της κίνησής του που διαπερνούν οριζόντια όλες τις δράσεις της: Ο πολιτισμός και η καινοτομία.

Όσον αφορά στο πώς κοστολογούνται τα έργα της Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της κίνησης τονίζει ότι τα έσοδα του Δήμου είναι 200 εκατ. ευρώ το χρόνο και με μια αλλαγή των προτεραιοτήτων «μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα». Όπως εξηγεί, στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η χρησιμοποίηση ενός τεχνολογικού εργαλείου: της πλατφόρμας Δημιουργική Πόλη.

Αναφερόμενος στο μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να  εφαρμοστεί στο μέλλον για τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι «Θέλουμε μια ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με τους ανθρώπους και τον πολιτισμό στο κέντρο, με νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο που θα επενδύει στις νέες τεχνολογίες και θα σέβεται το περιβάλλον, με νέο μοντέλο αποκεντρωμένης και δημοκρατικής διοίκησης και με μία κοινωνία ενεργή, αλληλέγγυα και με διάθεση εθελοντισμού».

Η Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ο Τ. Τζήκας, παρά τα σημαντικά της προβλήματα, εξακολουθεί να είναι μια πόλη με διαχειρίσιμη κλίμακα, με συνεκτικό κοινωνικό ιστό που ευνοεί την ανάπτυξη της ανθρώπινης δικτύωσης και συνεύρεσης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, συνεχίζει, οφείλει να αναλάβει έναν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία σύνταξης ενός Δημιουργικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αναπτυξιακή και πολεοδομική αναζωογόνηση της πόλης, στην παραγωγή του οποίου θα πρέπει να συντονιστούν όλοι οι φορείς και οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Τέλος, αναφέρθηκε στο όραμά του να γίνει η Θεσσαλονίκη μια «πράσινη» και καθαρή πόλη, μια πόλη των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, μια πόλη της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, μια πόλη της γνώσης των πολιτισμών και του αθλητισμού και της θάλασσας. Μια πόλη των νέων ανοιχτή σε ιδέες, φιλόξενη στους ξένους και φιλική στους γείτονες. Μια πόλη σύγχρονη και Ευρωπαϊκή ελκυστική με εξωστρέφεια να ζεις να δουλεύεις και να την επισκέπτεσαι.

Οι προτεραιότητες της κίνησης σε πέντε άξονες:

Πόλη και καθημερινότητα: Τραμ και θαλάσσιες συγκοινωνίες, πεζοδρομήσεις και ποδηλατοδρόμοι, καθώς και αναπλάσεις πρασίνου.

Οικονομία-ανάπτυξη-απασχόληση: Δημιουργία Fund για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων και έμφαση στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Κοινωνική αλληλεγγύη-εθελοντισμός: Πρόγραμμα υποστήριξης εργαζόμενων γυναικών, μετακινήσεις ΑΜΕΑ και ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πολιτισμός-αθλητισμός: Αθλητικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχει η δυνατότητα, παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος και κέντρα νεότητας.

Νέο διοικητικό μοντέλο: Ψηφιακός Δήμος, διαφάνεια στη διαχείριση και διαρκής διαβούλευση (Internet), έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό και δείκτες αποτελεσματικότητας.

ZENITH