Skip to main content

Διαχειριστές ρευστοποιούν ευρώ και ελληνικά ομόλογα

Κύμα εξόδου από τις τοποθετήσεις τους σε ευρώ προκαλούν τις τελευταίες ώρες μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά και κεντρικές τράπεζες.
Κύμα εξόδου από τις τοποθετήσεις τους σε ευρώ προκαλούν τις τελευταίες ώρες μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά και κεντρικές τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζικές εκροές σημειώνονται από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αλλά και την αντίστοιχη της Κίνας, οι οποίες επιστρέφουν στο δολάριο, αναζητώντας καταφύγιο σε αυτές τις δύσκολες ώρες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αντίστοιχη τακτική φέρονται να ακολουθούν επίσης και μεγάλες επιχειρήσεις, με πολυεθνικό χαρακτήρα, οι οποίες διατηρούν υψηλά ρευστά διαθέσιμα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της Coca Cola, η οποία από την έδρα της μητρικής στην Ατλάντα κάνει χέντζινγκ στα νομίσματα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκθεσή της σε ευρώ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν πλέον κοινό μυστικό, όπως κοινό μυστικό αποτελεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων από μεγάλα αμερικανικά κι ευρωπαϊκά τραπεζικά κι άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Πληροφορίες κάνουν λόγο, για παράδειγμα, ότι την οδό της φυγής πήρε η Citi, αν και τα ονόματα που ακούγονται στην αγορά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή.

Εννοείται ότι με αυτές τις κινήσεις οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων επιχείρησαν να προστατευθούν από ενδεχόμενες απώλειες που θα σημείωναν, λόγω του κακού κλίματος στην ελληνική οικονομία. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν πράγματι έπραξαν σωστά ...

ZENITH