Skip to main content

Die Welt: Αλέξης Τσίπρας, ο Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, επαναφέρει στο προσκήνιο η Die Welt, παρομοιάζοντας, παράλληλα, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον Ούγκο Τσάβες.

Το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, επαναφέρει στο προσκήνιο με σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επισημαίνοντας το γεγονός πως η νομισματική ένωση θα είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα, έαν, βέβαια, αυτή αρνηθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, η Die Welt παρομοιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον θανόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, σημειώνοντας ότι «ο Ούγκο Τσάβες των Βαλκανίων "κατέστρεψε" την κεφαλαιοποίηση 10 δισεκατομμύριων ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ορκωμοσία του την Δευτέρα. Αυτό θυμίζει εκπληκτικά τον Τσάβες. Ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε την ικανότητα, με τις ριζικές του ανακοινώσεις, να τρομάζει τους ξένους επενδυτές».

Συνεχίζοντας την αναφορά στον κ. Τσίπρα, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «έχει την ίδια ώρα προβεί σε μια ολόκληρη "αρμάδα" ανακοινώσεων, με ένα στόχο: ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει πλέον τη λογική της λιτότητας και δεν θα τηρήσει τις συμφωνίες της με τους δανειστές. Για πολλά ερευνητικά ινστιτούτα στη Γερμανία, αυτή η στάση μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: αντί να δίνουμε συνέχεια χρήματα σε κάθε της αιτήμα, ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε να αφήσει την Ελλάδα. Ακόμη και με τον κίνδυνο ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την έξοδο της χώρας από την νομισματική ένωση, ή αλλιώς "Grexit"».

Όπως σημειώνει στην Die Welt ο Φρίντριχ Χάινεμαν από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) στο Μάνχαϊμ, «μόνο οι σκληρές ανακοινώσεις μπορούν να βοηθήσουν», εξηγώντας ότι «αυτό λειτούργησε ήδη στην περίπτωση της Κύπρου και κατά πάσα πιθανότητα αυτή είναι η σωστή στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσουμε για ακόμη μια φορά».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο βασικός μοχλός για να ασκηθεί πίεση στη νέα κυβέρνηση είναι το εντελώς προβληματικό τραπεζικό σύστημα στη χώρα, όπως έγινε και το 2013 στην Κύπρο. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, τονίζεται στο δημοσίευμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει ένα «σαφές τελεσίγραφο προς την Αθήνα: είτε η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους δανειστές είτε η ΕΚΤ θα απορίψει νέα χρηματοδότηση. Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη κατάσταση, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

«Δεν είναι όμως μόνο οι ερευνητές από το Μάνχαϊμ που πιστεύουν τα παραπάνω σενάρια για την Ελλάδα. Το Ινστιτούτο Οικονομικών της Κολωνίας έχει συντάξει ένα έγγραφο 51 σελίδων, στο οποίο αναφέρεται πώς η νομισματική ένωση θα αντιμετωπίσει τα “απρόθυμα” μέλη της, επιβάλλοντας μάλιστα οι οφειλές των μελών να συνεχίζουν να πληρώνονται σε ευρώ ακόμα και αν αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη», καταλήγει η Die Welt.
 

ZENITH