Skip to main content

Die Zeit: Τα 700 email φωτιά για τις σχέσεις Ρωσίας–Ελλάδας

Tις στενές σχέσεις Ρώσων ολιγαρχών με Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη περίπου 700 e-mail -προϊόντα υποκλοπής.

Νέο άρθρο-φωτιά δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις Ρώσων ολιγαρχών με Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, επικαλούμενη περίπου 700 e-mail -προϊόν υποκλοπής.

Τα e-mail ανήκουν σε στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας που υπηρετούσε στην Αθήνα έως το 2014 και ο οποίος- όπως φαίνεται μέσα από την ηλεκτρονική του αλληλογραφία- προσπαθούσε να στήσει ένα δίκτυο υποστήριξης στην Ελλάδα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα 700 ηλεκτρονικά μηνύματα προέρχονται από τον λογαριασμό του Γκεόργκι Γκάργουις, πρώην εργαζόμενου στην ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Τα στοιχεία υπεκλάπησαν από μία οργάνωση που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο και δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γκάργουις ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του Αλεξάντερ Ντούγκινκ, ενός εκ των θεμελιωτών του δόγματος του «ευρασιατισμού», δηλαδή ενός είδους συμμαχίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Ο Γκάργουις βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2013. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα με πολλά άτομα, που έφταναν μέχρι και συνεργάτες της αμερικανικής πρεσβείας, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και σύμφωνα με την εφημερίδα διατηρούσε επαφές τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τη Zeit ο  Γκάργουις αναζητούσε «φίλους» και στη Χρυσή Αυγή. 

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ντούγκιν σε mail στον  Γκάργουις εππισυνάπτει λίστα προσώπων που θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα «ελίτ κλαμπ» ή «μια ομάδα για την επιρροή της πληροφόρησης υπέρ της Ρωσίας». 

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στην κορυφή της λίστας των Ελλήνων, τους οποίους προσέγγισαν ρώσοι αξιωματούχοι, είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το ντοκουμέντο με τον τίτλο «τελική λίστα Ελλήνων» περιλαμβάνει 90 ονόματα. Μαζί με το όνομα του Πάνου Καμμένου εμφανίζονται ονόματα δικηγόρων, επιχειρηματιών και πολιτικών. 

Σύμφωνα με το mail με αυτά τα πρόσωπα συναντήθηκαν προσωπικά ο ίδιος ο Ντούγκιν ή κάποιος από τους αντιπροσώπους του.
 
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» σημαντική είναι η επαφή του Ντούγκιν και με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι ο Κοτζιάς ανέθεσε πολλές εργασίες όπου αναλύεται η σχέση του ελληνικού λαού αναφορικά με τη Ρωσία και στη συνέχεια τις έστειλε τον Ιούνιο του 2013 κατευθείας στον  Γκάργουις. Σε έρευνα με το ερώτημα: «Ποια χώρα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα;», για το έτος 2012 καταγράφεται πως σχεδόν 40% θεωρούν πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος φίλος της Ελλάδας, 24% η Γαλλία και λίγο παραπάνω από 1% η Γερμανία. Ο Κοτζιάς έγραψε ως συμπέρασμα:
 
«Η Ρωσία είναι για τους Έλληνες ένας πιθανός στρατιωτικός και οικονομικός σύμμαχος, τον οποίο σέβονται και γνωρίζουν σχετικά καλά».

ZENITH