Skip to main content

Διείσδυση στις ασιατικές αγορές σχεδιάζει η Gazprom

Η ρωσική Gazprom πρέπει να αυξήσει τις δραστηριότητές της διεισδύοντας στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας έπειτα από την πτώση των εξαγωγών της προς την ΕΕ, δήλωσε ο τσάρος της ενέργειας και
Η ρωσική Gazprom πρέπει να αυξήσει τις δραστηριότητές της διεισδύοντας στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας έπειτα από την πτώση των εξαγωγών της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο τσάρος της ενέργειας στη Ρωσία, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για την Ενέργεια και τους Φυσικού Πόρους, Ιγκορ Σετσίν.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ιγκορ Σετσίν, κάλεσε τους εισαγωγείς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της μεγαλύτερης πηγής εσόδων της Gazprom, να κάνουν μια σαφή πρόβλεψη για τη μελλοντική ζήτηση φυσικού αερίου, δίνοντας το μήνυμα ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τις μεταβολές στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Η Gazprom καλύπτει συνήθως το εν τέταρτον των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν το περασμένο έτος καθώς ορισμένοι εισαγωγείς στράφηκαν προς φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην υποκείμενη αγορά (spot market).

«Θα θέλαμε να μάθουμε την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την κατανάλωση», δήλωσε ο Ιγκορ Σετσίν...Ο χειμώνας ήταν βαρύς και ορισμένοι εταίροι άρχισαν να αντικαθιστούν το φυσικό αέριο στρεφόμενοι στις φθηνότερες τιμές της υποκείμενης αγοράς, αλλά τα δεδομένα της είναι προσωρινά», δήλωσε ο Ιγκορ Σετσίν, ο οποίος είναι και πρόεδρος της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας, της Rosneft. «Η σταθερότητα πληρώνεται», πρόσθεσε.

Οι πωλήσεις της Gazprom στην Ελλάδα έπεσαν στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, από 65 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, ωστόσο η εταιρεία δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές της πωλήσεις βελτιώθηκαν φέτος.

Ο Ιγκορ Σετσίν δήλωσε ότι οι συνθήκες της αγοράς δείχνουν ότι η Gazprom, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία φυσικού αερίου, οφείλει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της εισερχόμενη σε νέες αγορές και αναφέρθηκε για το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνουν η Κίνα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα για την εξασφάλιση του εφοδιασμού τους με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Οπως δείχνουν οι συνθήκες της αγοράς, η Gazprom οφείλει να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της διαφοροποιώντας τις αγορές της...διαπιστώνουμε επίσης τους κινδύνους που προέρχονται από τον προσανατολισμό προς μία αγορά και ... η Gazprom θα συνεχίσει να επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές», είπε.

Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν επικρίνει το γεγονός ότι η Gazprom επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον έλεγχο των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, τη στιγμή που αυξάνεται η ζήτηση εύκολα μεταφερομένου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο καθιστά τους αγωγούς λιγότερο σημαντικούς.

Ο Ιγκορ Σετσίν δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει την ισορροπία ανάμεσα στα δύο. «Η Gazprom παραδοσιακά εφοδιάζει την Ευρώπη με αέριο, δημιούργησε ένα δίκτυο αγωγών και η μη χρησιμοποίησή του δεν μου φαίνεται λογική...Πρέπει να συνδυάσουμε τους αγωγούς με το LNG», είπε.

Ο ρώσος τσάρος της ενέργειας απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια στις ιδιωτικές εταιρείες φυσικού αερίου να κάνουν εξαγωγές μαζί με την Gazprom. «Δεν θα αναθεωρήσουμε το μονοπώλιο της Gazporm στις εξαγωγές», είπε.

ZENITH