Skip to main content

Διεκόπη η έναρξη της δίκης για τα θαλασσοδάνεια της Proton

Για την Παρασκευή διέκοψε το δικαστήριο την έναρξη της δίκης για την υπόθεση των ζημιογόνων δανείων της Proton Bank.

Για την Παρασκευή 27 Μαρτίου διέκοψε το δικαστήριο την έναρξη της δίκης για την υπόθεση των ζημιογόνων δανείων της Proton Bank, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η περιορισμένη χωρητικότητα της αίθουσας του 1ου ορόφου σε σχέση με την πληθώρα των παραγόντων της δίκης, προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος στηλίτευσε τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, με τους μισούς συνηγόρους να αδυνατούν να εισέλθουν στην αίθουσα.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται 43 κατηγορούμενοι, με κορυφαίο πρωταγωνιστή τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Κατηγορούμενοι είναι μεταξύ άλλων ο Αντώνης Αθανάσογλου, ο Τρύφων Κολλιντζάς, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, ο εκδότης Πέτρος Κυριακίδης ο οποίος και καταζητείται, ενώ το κατηγορητήριο είναι βαρύ: συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, απάτη, υπεξαίρεση, απιστία και ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και συνεργάτες του «με κοινό δόλο και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην Proton Bank χορήγησαν σε εταιρίες άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από τον Λ. Λαυρεντιάδη δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (701 εκ.), χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, χωρίς εγγυήσεις και με εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, με συνέπεια να απειληθεί και υποστεί ζημιά η τράπεζα. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους αυτόν, ενεργώντας με δόλο απέκρυψαν απο τις εποπτικές αρχές και τους μετόχους της τράπεζας το γεγονός ότι τα χορηγούμενα δάνεια δίνονταν σε εταιρείες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τον Λ. Λαυρεντιάδη, δηλαδή απέκρυπταν τον ενιαίο πιστωτικό κίνδυνο».

«Κατόπιν σχεδίου "κατασκευάστηκαν" εταιρίες για να δεχτούν χωρίς εξασφαλίσεις και προσωπικές εγγυήσεις δάνεια από την παθούσα τράπεζα Proton bank με εξαπάτηση των εποπτικών αρχών και μετόχων, τα οποία στη συνέχεια ακολούθησαν μια διαδρομή πολυδαίδαλη μέσα από την μεταφορά τους από εταιρεία σε εταιρεία, ώστε να είναι απολύτως δυσχερής η παρακολούθηση τους από εποπτικές αρχές και ένα μεγάλο μέρος τους να εκταμιεύεται από πρόσωπα που εργάζονται στις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη. ή χρησιμοποιήθηκαν για εντελώς άλλους σκοπούς από αυτούς που δήθεν χορηγήθηκαν, δια του χρηματοπιστωτικού τομέα, με απώτερο σκοπό την ένταξη των "δανείων" στο οικονομικό σύστημα έχοντας αποκτήσει νομιμοφάνεια. Η διαδικασία νομιμοποίησης που ακολουθήθηκε περιελάμβανε την κατοχή, χρήση και διαχείριση του εγκληματικού προϊόντος, την απόκρυψη του και τη χρήση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

 

ZENITH