Skip to main content

Διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ για τους ρόλους των βουλευτών

Ο γραμματέας και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τις πρώτες επαφές με όλους τους βουλευτές, όμως οι οριστικές αρμοδιότητες θα καθυστερήσουν. Η εξειδίκευση των εννέα βουλευτών της Θεσσαλονίκης κα

του Τάσου Τασιούλα

Θα καθυστερήσει αρκετά η διανομή «ρόλων» και αρμοδιοτήτων στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη συμπολίτευση ασχολούνται με σημαντικότερα ζητήματα και έχουν δώσει βαρύτητα στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Οι πρώτες συζητήσεις πάντως έχουν αρχίσει και συνεχίζονται και σήμερα, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής ομάδας, βουλευτή Ιωαννίνων, Χρήστο Μαντά, και τον διευθυντή της, Κώστα Αθανασίου, να έχουν αναλάβει τα ραντεβού με καθέναν από τους 149 βουλευτές ξεχωριστά.

Σε πρώτη φάση, στις συζητήσεις, που έχουν γίνει και με τους εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τα δύο στελέχη καταγράφουν την ειδίκευση, την εμπειρία και το βιογραφικό καθενός, αλλά και τη διάθεσή τους, τη βούληση, για τον τομέα στον οποίο θα ήθελαν να προσφέρουν στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας τους.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής καταγραφής, όπως έλεγαν στη Voria.gr, κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει μια πρώτη κατανομή αρμοδιοτήτων και έπειτα από νέα συζήτηση θα γίνει η τελική κατανομή των τομέων ευθύνης, η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής (και ποιοι θα συμμετέχουν σε ποιες) και των ομάδων εργασίας (κοινοβουλευτικού έργου).

Οι πρώτοι ρόλοι

Εκτός του Τάσου Κουράκη, που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας (ήταν άλλωστε τομεάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του σωφρονιστικού συστήματος) και της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, που ήδη είναι Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής (η κοινοβουλευτική εξειδίκευσή της ήταν τα Εργασιακά), και έχουν πλέον συγκεκριμένα καθήκοντα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη εμφανίζει σημαντική εξειδίκευση σε μια σειρά από ζητήματα.

Οι παλιοί

Κατ’ αρχήν υπάρχουν οι «παλιοί» κοινοβουλευτικοί που επανεξελέγησαν.

Ο Γιάννης Αμανατίδης, ήταν μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και της αντίστοιχης επιτροπής Εξωτερικών και υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα θρησκεύματα στην προηγούμενη Βουλή. Άλλωστε, ο κ. Αμανατίδης έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Εκκλησία και μάλιστα ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά στις 10 Ιουνίου του 2013 επισκέφθηκε το Άγιον Όρος. Επίσης, ήταν αναπληρωτής γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η Γιάννα Γαϊτάνη συμμετείχε στην Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του υπουργείου Υγείας και στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Η Λίτσα Αμμανατίδου διατέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία. Επίσης, ήταν συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Ελέγχου του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Ανάπτυξης (υπεύθυνη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους) και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Αγροτικής Ανάπτυξης (υπεύθυνη για τη ζωική παραγωγή.

Οι νέοι

Οι αρμοδιότητες δε θα παραμείνουν οι ίδιες, δεδομένου πλέον ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πολλαπλάσιους βουλευτές και έτσι θα εξειδικευτούν περισσότερο οι ρόλοι.

Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης εξάλλου, έχουν πεδία εξειδίκευσης και σημαντική εμπειρία σε μια σειρά από ζητήματα. Για παράδειγμα ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης έχει μακρόχρονη εμπειρία στα ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα, με πλούσια δράση.

Ο Αλέκος Τριανταφυλλίδης έχει πολυετή εμπειρία στα ΜΜΕ, καθώς πέρασε από ιδιωτικά και δημόσια μέσα, ενώ κουβαλά μαζί του και το «παράσημο» του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ μετά το «μαύρο» που έριξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η Βούλα Τεκτονίδου έχει εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, εκπαιδευτικά και ιδίως κατάρτισης (ήταν αξιολογήτρια και εκπαιδεύτρια), αλλά και σε ζητήματα ΟΑΕΔ και περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση (είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θέρμης), στις τεχνολογίες περιβάλλοντος και στην προστασία του (με μεγάλη εμπειρία στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), αλλά και σε τεχνικά ζητήματα, λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς του (χημικός μηχανικός) και της ενασχόλησής του με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι πρώτες μέρες και ο Θεοχάρης

Οι πρώτες μέρες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο μόνο πληκτικές δεν είναι. Από την έναρξη της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων φεύγουν από τη Βουλή τις πρώτες πρωινές ώρες και κυρίως προσπαθούν να συντονιστούν, μαθαίνοντας οι νεότεροι από τους παλαιότερους.

Επίσης άρχισαν ήδη να δημιουργούνται και οι πρώτες διακομματικές «ομάδες», καθώς βουλευτές ιδίου επαγγέλματος ή προερχόμενοι από τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες, ασχέτως παράταξης είναι πιο τακτικοί συνομιλητές μεταξύ τους σε σχέση με συναδέλφους τους του ιδίου κόμματος.

Οι πιο… απόμακροι είναι οι βουλευτές όλων των κομμάτων που είχαν ή έχουν κεντρικούς πολιτικούς ρόλους.

«Σταρ» και μάλιστα αρνητικός της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ήταν ο Χάρης Θεοχάρης του «Ποταμιού», ο οποίος συγκέντρωσε τις αποδοκιμασίες τους κατά την ομιλία του.

Όπως σχολίαζαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Voria.gr, η τοποθέτησή του ήταν προκλητική, αφού έκανε λόγο για «ανίερες συμμαχίες» και «παράξενους γάμους» για τη συγκυβέρνηση «ακροδεξιάς» και Αριστεράς (ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και «αναντίστοιχη με το προφίλ του τεχνοκράτη που είχε». Γι’ αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλη αντίδραση.
 

ZENITH