Skip to main content

Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης αναλαμβάνει η Τράπεζα Ελλάδας

Γιατί ετοιμάζεται αναλυτική έκθεση για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα σταλεί στις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού.
Τελικώς, η πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδας και των μεγάλων εμπορικών πιστωτικών ιδρυμάτων να ενημερώσουν το κοινό για την πραγματική τους κατάσταση και κατ’ αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσουν όλους τους «ανησυχούντες», θα έχει και νέα, ακόμα μεγαλύτερη, ουρά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδική ανάλυση, υπό μορφή έκθεσης, σχετικά με τις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρόκειται να συνταχθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες, προκειμένου κατόπιν να διαβιβασθεί στους μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους «προς ενημέρωσή τους».

Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε σκόπιμη, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ξένοι οίκοι:

α) ελέγχουν έως και το 40% και μέχρι πρόσφατα έως και το 50% των μετοχικών κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών, ακόμη και των λεγόμενων μεγάλων,
 
β) κατευθύνουν, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά, τις επενδυτικές κινήσεις των πελατών τους, οι οποίοι συνήθως είναι μεγάλοι και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και «πανικό» στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αν αποφασίσουν να κινηθούν μαζικά.

Γι΄ αυτό και κρίθηκε κάτι παραπάνω από αναγκαία η σύνταξη της εν λόγω έκθεσης, η οποία θα σταλεί όπου δει και κυρίως στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται η έδρα των περισσότερων από τους μεγάλους «παίκτες» της διεθνούς αγοράς. Με την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα τύχει της ανάλογης προσοχής, για να μειωθούν - στο μέτρο του δυνατού- νέες επιθέσεις στο προσεχές μέλλον.

ZENITH