Skip to main content

Διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή

Ανάστατη η διεθνής κοινότητα με τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στην Αϊτή στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια. Οικονομική ενίσχυση και από τη χώρα μας.
Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, τονίζοντας πως «είναι αναγκαία μια διεθνής επιχείρηση μαζικής βοήθειας».

«Υπάρχουν ήδη στην Αϊτή είδη πρώτης ανάγκης που θα βοηθήσουν 3.000 οικογένειες για τρεις ως τέσσερις ημέρες, αλλά πρέπει να στείλουμε και άλλα από το περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στον Παναμά», δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μαρτινάζ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού (FICR).

«Γνωρίζουμε πως έχουν ανάγκη από φάρμακα και σίγουρα θα χρειαστούν νερό, αφού σχεδόν όλες οι υποδομές έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) θα στείλει στην Αϊτή δύο αεροσκάφη με τρόφιμα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού. «Το ΡΑΜ θα στείλει δύο αεροσκάφη από το Ελ Σαλβαδόρ και τον Παναμά με επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα για τους σεισμοπαθείς», δήλωσε ο Αλεσάντρο Λόπες-Τσισέρι εκπρόσωπος του προγράμματος.

Την αποστολή οικονομικής ενίσχυσης στις πληγείσες περιοχές μέσω ειδικευμένων οργανισμών του ΟΗΕ  εξέτασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί το γραφείο του.

«Η Ελλάδα έδειξε το ενδιαφέρον της πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες με την απόφαση άμεσης χορήγησης βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής μέσω του παγκόσμιου προγράμματος τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και μέσω της Unicef» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με την Πρεσβεία μας στο Καράκας προκειμένου να διερευνηθεί αν μεταξύ των πληγέντων κατοίκων υπάρχουν Έλληνες και έδωσε εντολή, εάν αυτό συμβαίνει, να διευκολυνθεί η μετάβαση τους σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή υπαλλήλων της Πρεσβείας, στην Αϊτή.

Η Βρετανία θα στείλει ομάδα ειδικών για να κάνουν εκτίμηση των ανθρωπιστικών αναγκών και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι «πολύ ανήσυχη» ως προς το μέγεθος του σεισμού. Ωστόσο, δεν είναι ολοκληρωμένη η εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και τη βοήθεια που απαιτείται, είπε ο ίδιος. Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, μία ομάδα αξιολόγησης της απαιτούμενης ανθρωπιστικής βοήθειας από το υπουργείο θα αναχωρήσει για την Αϊτή αργότερα σήμερα.

Άμεση βοήθεια για την εγκατάσταση μονάδας κρίσης στην Αϊτή θα προσφέρει η Γερμανία, όπως δεσμεύτηκε σήμερα. «Είμαι σοκαρισμένος από το μέγεθος της καταστροφής», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αϊτή.

Στο μεταξύ, η Γερμανία επιχειρεί να διακριβώσει αν υπάρχουν Γερμανοί μεταξύ των θυμάτων ή των πληγέντων από το σεισμό και τι μπορεί να γίνει, ώστε να βοηθηθούν οι πληγείσες περιοχές.

ZENITH