Skip to main content

Διευκρινίσεις για τον «Καλλικράτη» ζητεί ο Υπερνομάρχης Κ. Τάτσης

Απαραίτητες θεωρεί τις διευκρινίσεις του υπουργού Εσωτερικών για το Σχέδιο «Καλλικράτης» ο Υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης, παρότι συμφωνεί στις γενικές αρχές της Διοικητική
Στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης, που θα ζητήσει διευκρινίσεις για τη σχεδιαζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Παρότι ο κ. Τάτσης συμφωνεί με τις γενικές αρχές της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών (Σχέδιο «Καλλικράτης»), θεωρεί απαραίτητη τη χορήγηση διευκρινίσεων εκ μέρους του υπουργού για μια σειρά θέσεων και σημείων –όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπερνομάρχη.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Τάτσης δήλωσε σήμερα (12/1):

«Η ΕΝΑΕ συμφωνεί με τις γενικές αρχές της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτή διατυπώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής, γενικές αρχές που εξάλλου είναι ταυτόσημες με τις θέσεις και τις απόψεις που ομόφωνα εγκρίθηκαν τόσο στο συνέδριο της ΕΝΑΕ στη  Δράμα, όσο και στο αντίστοιχο θεματικό συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Αθήνα.
Είναι όμως απαραίτητο να διευκρινίσει η Κυβέρνηση -και κυρίως το αρμόδιο υπουργείο- ορισμένες θέσεις και σημεία, τα οποία δεν προσδιορίζει με ακρίβεια  η συγκεκριμένη πρόταση που βγήκε προς διαβούλευση.
Συγκεκριμένα:
1.    Την έλλειψη σαφήνειας και συγκεκριμένης προοπτικής όσον αφορά στην οικονομική στήριξη του νέου θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας.
2.    Ποιες αρμοδιότητες της Κεντρικής Διοίκησης και της Κρατικής Περιφέρειας θα μεταβιβαστούν για να διαχειριστεί η νέα Αιρετή Περιφέρεια.
3.    Με ποια διαδικασία και με ποιους όρους θα γίνει η μετακίνηση των υπαλλήλων για τη στελέχωση της νέας διοικητικής δομής.
4.    Πώς θα γίνει και με ποιους όρους η διαχείριση του ΕΣΠΑ.
5.    Ποια θα είναι η διαδικασία του προληπτικού ελέγχου.
6.    Ποια η σχέση που θα διέπει την Αιρετή Περιφέρεια με τις νέες επτά κρατικές διοικητικές μονάδες.
7.    Ποιος ο σχεδιασμός για τη συνολική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, την οποία θεωρούμε απαραίτητη, προκειμένου η νέα δομή της Αιρετής Περιφέρειας, αλλά και των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, να τύχουν της προσδοκώμενης αξιοποίησής τους, τόσο για την ανάπτυξη της περιφέρειας όσο και για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

ZENITH