Skip to main content

Διευκρινίσεις ΤΕΕ για αμοιβές μηχανικών

Διευκρινίσεις με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε παράνομες αποφάσεις που καθορίζουν κατώτατα όρια αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών για τους μηχανικούς, έδωσε η διοίκηση του Τεχνικο
Η εισήγηση προς την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού - η οποία συζητείται προς λήψη απόφασης στις 14 Οκτωβρίου 2010 - δεν απορρίπτει το σύστημα υπολογισμού των αμοιβών από το Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ούτε αμφισβητεί τις διατάξεις περί της κατώτατης νόμιμης αμοιβής για τους μηχανικούς, διευκρινίζει η διοίκηση του ΤΕΕ, με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε παράνομες αποφάσεις  που καθορίζουν κατώτατα όρια αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών για τους μηχανικούς.

Όπως διευκρινίζει το ΤΕΕ, αυτό που επισημαίνεται στην εισήγηση ως προβληματικό είναι πως το Επιμελητήριο προβαίνει σε έλεγχο του προϋπολογισμού του έργου το οποίο δηλώνει ο μηχανικός και ζητά στοιχεία για τα έργα των οποίων ο προϋπολογισμός που δηλώνεται είναι κατώτερος των 118 ευρώ /τ.μ. «Ας αναρωτηθούμε, ποιο έργο μπορεί να κατασκευαστεί σήμερα με προϋπολογισμό μικρότερο των 118€/τ.μ.; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Κανένα», υπογραμμίζει το ΤΕΕ.

Τονίζει πως η αποδοχή προϋπολογισμών εξόφθαλμα χαμηλότερων οδηγεί σε στρεβλώσεις, με σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή των έργων, στην ασφάλεια και την ποιότητά τους, καθώς και σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Μάλιστα, το ΤΕΕ αναφέρετε στο ρόλο που έχει λέγοντας ότι είναι να χτυπά αυτές τις στρεβλώσεις του συστήματος, οι οποίες, επί της ουσίας, περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

Αντιθέτως, καταλήγει, «εκείνοι που προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιδιώκουν την επιστροφή σε ένα σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην ποιότητα, στην αισθητική, στην ασφάλεια, στο τελικό κόστος μιας οικοδομής και αυτό περιγράφει στην επιχειρηματολογία της η εισήγηση. Είναι προφανές ότι η συζήτηση η οποία θα γίνει στην Ολομέλεια θα έχει οικονομικά, κοινωνικά και ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά».

ZENITH