Skip to main content

Διέξοδο στην κρίση δίνει η νεανική επιχειρηματικότητα

Η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί διέξοδο στην κρίση και την 31% ανεργία των νέων, αρκεί να στηριχθεί από την πολιτεία, υποστηρίζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών.
Η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί διέξοδο στην κρίση και στην υψηλή ανεργία των νέων, που ανέρχεται σε 31%, αρκεί να στηριχθεί από την πολιτεία και να χρηματοδοτηθεί, παρά το ότι αποτελεί μια επένδυση υψηλού ρίσκου. Οι τομείς με μέλλον, εξωστρέφεια και καινοτομία που έχουν ζήτηση και προοπτικές για ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι οι υπηρεσίες και οι νέες τεχνολογίες, αλλά και οι παραδοσιακοί κλάδοι, αρκεί να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις και τάσεις, όπως είναι πχ το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αυτή τη θέση-πρόταση διατύπωσαν ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, κ. Ανδρέας Στεφανίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΥΝΕ Θεσσαλονίκης, κ. Ανέστης Αναστασίου, και το μέλος κ. Γιώργος Τσακίρης σε συνέντευξη που έδωσαν πριν από λίγο στο πλαίσιο της έναρξης του 2ου Συνεδρίου Ελληνικών Νέων Επιχειρήσεων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών. Οι προαναφερόμενοι νέοι επιχειρηματίες συστήνουν στους νέους να τολμήσουν το επιχειρείν, παρά να παραμείνουν στην αδράνεια και την ανεργία και στην πολιτεία να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα στους νέους.

Παράλληλα, ζήτησαν να διευκολυνθούν οι ιδέες, οι εφευρέσεις και οι καινοτόμες πατέντες, που έχουν και ανακαλύπτουν νέοι άνθρωποι, ώστε να λάβουν επιχειρηματική υπόσταση. Κάτι που στην Ελλάδα γίνεται μετ’ εμποδίων, όπως υποστήριξαν, γιατί δεν υφίσταται «κεφάλαιο σποράς» και εκκίνησης νέων καινοτόμων και εξωστρεφών, έντασης γνώσης επιχειρήσεων. Το ΤΑΝΕΟ περισσότερο επενδύει σε σίγουρες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και όχι στην καινοτομία και τις πατέντες που ανακαλύπτουν οι νέοι, επεσήμαναν. Ζήτησαν να ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος χρηματοδότησης για νέους επιχειρηματίες.

Τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι  που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση είναι η γραφειοκρατία, η έλλειψη κεφαλαίων και η έλλειψη εξωστρέφειας. Παρά τα προβλήματα οι προαναφερόμενοι νέοι επιχειρηματίες συστήνουν στους νέους να τολμήσουν να επιχειρήσουν και να ξεφύγουν από την αδράνεια και την ανεργία, τώρα μάλιστα που έχει «χρεοκοπήσει» πλήρως το μοντέλο του βολέματος στο δημόσιο. Οι νέες επιχειρήσεις παραδέχονται ότι έχουν υψηλό ρίσκο, δεδομένου ότι μόνο το 1/3 όσων δημιουργούνται επιβιώνουν.

Επίσης, ζήτησαν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις επιχειρήσεις που χρεοκοπούν και να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για επιχειρείν στους νέους, όπως γίνεται στις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα υποστήριξαν ότι όποιος νέος αποτύχει σε μια πρώτη προσπάθεια επιχειρηματική, μετά καταγράφεται από πολιτεία, πιστωτικούς οργανισμούς και κοινωνία ως κατεστραμμένος και δεν του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για επιχειρείν.
 
Οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν μέλλον, εξωστρέφεια και καινοτομία είναι οι υπηρεσίες που σχετίζονται και με το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες. Συστήνουν στους εν δυνάμει επιχειρηματίες πριν προχωρήσουν να σκεφθούν τα χαρακτηριστικά τους και πόσο αποφασισμένοι είναι να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Να κάνουν μια έρευνα αγοράς για να  δουν με τι ακριβώς θα ασχοληθούν, σε ποιους τομείς και σε ποιες αγορές θα πρέπει να απευθυνθούν.
 
Επίσης, σχολίασαν ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ περιορισμένη κουλτούρα για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών ή τριαδικών πατεντών, που είναι αυτές που κατοχυρώνονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Στην Ελλάδα ετησίως τόνισε κατοχυρώνονται 15 τριαδικές πατέντες, όταν στην Ευρώπη 500 εκατ. Αυτό δείχνει κατά τους ομιλητές ότι υπάρχει μικρή επιχειρηματική αξιοποίηση της καινοτομίας και ότι στην Ελλάδα δεν προωθείται η έρευνα. Το 2009 από τις 15 πατέντες στην Ελλάδα μόνο μια ήταν πανεπιστημιακή. Υποστήριξαν, μάλιστα, οτι αρκετοί νέοι Ελληνες "μεταναστεύουν" στην Silicon Valley στις ΗΠΑ, γιατί δεν βρίσκουν οικονομική υποστήριξη οι κανοτόμες ιδέες τους.

Για την οικονομική κρίση παραδέχθηκαν οι ομιλητές στην Ευρώπη η ελληνική οικονομία έχει δυσφημιστεί και οι νέοι Ελληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσπιστία, ενώ στις εμπορικές συναλλαγές τους ζητούν υψηλές εγγυήσεις.

Ο κ. Στεφανίδης επεσήμανε ότι για αύριο έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γεώργιος Παπανδρέου για να παραστεί και να μιλήσει στους νέους επιχειρηματίες της Ευρώπης. Ευελπιστούν ότι θα παραστεί αν και άφησαν και ένα ενδεχόμενο να μην καταφέρει ο κ. Παπανδρέου να έρθει στη Θεσσαλονίκη, γιατί έχει πολλές υποχρεώσεις.

Ο κ. Αναστασίου ανέφερε επίσης ότι σε ένα πρόγραμμα εικονικής επιχειρηματικότητας που εφάρμοσε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Νεανικής Επιχειρηματικότητας που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, σε ελληνικά σχολεία, το Πειραματικό Λύκειο στη Θεσσαλονίκη, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας βγήκε δεύτερο, ενώ την πρώτη θέση έλαβε ένα ιδιωτικό σχολείο από την Κατερίνη.

ZENITH